Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Ivex nudi rezanu građu po mjeri - Većina proizvodnje ide za EU, uskoro nova zapošljavanja

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
Pogon za proizvodnju rezane građe od jele Ivexa iz Vlasenice površine 1.000 m2 nalazi se u Dragaševacu, na petom kilometru glavnog puta od Vlasenice prema Kladnju.

Kako je rekao za eKapiju Ivan Milić, direktor Ivexa, trenutno imaju sedmoro zaposlenih što bi se trebalo proširiti u budućnosti. Sinonim za kvalitet ove firme je tradicija duga više od 20 godina.

- Sama proizvodnja se puno promijenila od početka. Danas je dosta modernizovana u odnosu na početnu. I asortiman se dosta promijenio. U početku smo proizvodili grede, colu i slično, a sada uglavnom radimo prizmiranu rezanu građu po zahtjevu kupca - kaže nam Milić.

Ivex proizvodi rezanu građu od jele, dimenzija po zahtjevu kupca. Građu mogu ponuditi sirovu i suvu.

- Oko 95% naše proizvodnje ide za izvoz. Za sada je najznačajnije tržište EU.

Milić nam iskreno kaže da imaju problem sa nabavkom sirovina, i da se muče po tom pitanju. Ipak, izdvaja saradnju sa Opštinom Vlasenica.

- Lokalna zajednica daje sve od sebe kako bi pomogla drvoprerađivačima na ovoj opštini. Konkretno naša saradnja je perfektna. Trude se maksimalno da nam izađu u susret kako bi nam pomogli da radimo.

Što se tiče planova za naredni period, direktor Ivexa kaže da su često u kontaktu sa potencijalnim novim partnerima, ali da su im u fokusu postojeći sa kojima sarađuju godinama.

- Oprema se mora često zanavljati, tako da je uvijek u planu nabavka nove - kaže Milić.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak