Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Brus uduplava proizvodnju tlačnih testera - U planu i otvaranje pogona za proizvodnju kružnih vidija testera

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
Proizvođač tračnih testera ZTR Brus iz Vlasenice uskoro planira povećanje broja zaposlenih kao i proširenje proizvodnih kapaciteta.

- Godišnje proizvedemo oko 15 t tračnih testera, a u narednom periodu planiramo proširenje proizvodnje za duplo više nego što sada proizvedemo - otkriva za eKapiju direktor Brusa Borislav Matić.

Firma je inače osnovana prije 25 godina u sklopu porodičnog biznisa. Raspolažu pogonom površine 600 m2 za čiju kupovinu i opremanje je uloženo 200.000 KM.

- Kada je riječ o uslugama, nudimo usluge oštrenja tračnih testera, staufanje, odnosno tlačenje tračnih testera, stelitiranje tračnih testera, zatim varenje i peglanje tračnih testera, kao i oštrenja kružnih vidija testera, ravnih noževa, glodala HSS i vidija, te razmetanje testera. U sklopu proizvodnje i prodaje, ističemo tračne testere za pilane - pojašnjava nam Matić.

Prodajno mjesto Brusa se nalazi u sklopu pogona za proizvodnju.

- Jedan od najzastupljenijih proizvoda jesu tračne testere za pilane. Širok je dijapazon modela kojim raspolažemo, ali klasifikovaćemo ih po širini i dužini. Raspolažemo modelima od 10 do 260 mm širine, kao i od 1.050 do 11.500 mm dužine. Proizvodimo testere raznih oblika, zuba. Jedan od najzastupljenijih modela testera svakako jeste testera za rezanje trupca od 7 do 10 m. Takođe, zastupljen je model kružnih testera koje služe za drvene elemente, u različitim dimenzijama.

Direktor Brusa ističe da zbog potreba tržišta i kompleksnosti proizvoda ovaj vid proizvodnje zahtjeva stalnu modernizaciju kako bi se poboljšao kvalitet usluga i proizvoda.

- S tim u vezi, prošle godine smo postali prva firma u regionu koja primjenjuje automatsko nivelisanje i naprezanje tračnih testera, uz nabavku mašine ISELI RZ-1. Naravno, u skorijoj budućnosti namjeravamo nabavku nove opreme.

Što se tiče izvoza, Milić kaže da se proizvodnja trenutno bazira na teritoriju naše države. Međutim, otkriva nam da u narednom periodu planiraju da pokriju jedan dio tržišta u Crnoj Gori.

Dobra saradnja sa lokalnom zajednicom

Brus sarađuje sa partnerima iz Njemačke, Švedske, Italije i Češke, odakle i nabavljaju potrebne sirovine i, kako kaže direktor firme, u dosadašnjem iskustvu nisu imali problema prilikom uvoza istih.

- Što se tiče saradnje sa lokalnom upravom, zadovoljni smo. Obezbjeđuju povoljne uslove za registraciju malih preduzetnika i blagovremeno nas putem elektronskih medija informišu o svim bitnima temama za neometano poslovanje.

Na pitanje šta bi naveli kao prednosti Vlasenice za poslovanje firme, Milić nam kaže da se opština Vlasenica geografski nalazi na jako dobrom položaju i obiluje velikom površinom šume, i samim tim je pogodna za otvaranje firmi za preradu drveta, koji su većinski klijenti Brusa.

- Potreba za proizvodima za obradu drveta je sve veća usljed ekspanzije većih i manjih preduzeća na području opštine Vlasenica - dodaje.

S obzirom na to, da su, po Milićevim riječima, trenutno lideri u proizvodnji tračnih testera, nastojaće da u narednom periodu ostanu na vodećoj poziciji, uz proširenje proizvodnje i zapošljavanje mladih ljudi.

- Takođe, u budućem periodu, imamo u planu otvaranje pogona za proizvodnju kružnih vidija testera i u kontaktu smo sa proizvođačima iz Turske, sa kojim planiramo sklopiti saradnju. Vrijednost ovog projekta je oko 500.000 KM - otkriva nam za kraj direktor Brusa.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak