Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Zoran Đurić, direktor Turističke organizacije - Netaknuta priroda, čist vazduh i prijatan ambijent Vlasenici daju notu vazdušne banje

Zoran Đurić
Zoran Đurić (Foto: Ozrenko Draškić)
Ono što je karakteristično za područje Vlasenice je visoka koncentracija ozona u vazduhu što je veliki potencijal za razvoj vazdušnih banja. Iako su svjesni ove činjenice, lokalne vlasti nisu u mogućnosti da razvijaju ovaj vid turizma. Međutim, kako bi se ova mala i nerazvijana opština pozicionirala na mapu turističkih destinacija u RS, potrebna su veća ulaganja sa višeg nivoa vlasti.

Premda se vlasti u RS još nisu opredijelile za razvoj vazdušnih banja, ono što je pohvalno jeste da se pokrenuo razvoj ski centra Igrišta, što će i te kako značiti za Vlasenicu.

O svemu ovome, ali i ostalim turističkim potencijalima ovoga kraja razgovarali smo sa direktorom Turističke organizacije Vlasenica Zoranom Đurićem.

eKapija: Vlaseničko područje svojim geografskim položajem, prirodnim bogatstvima i očuvanom životnom sredinom pogodno je za razvoj raznih vidova turizma. Koja oblast turizma ima naviše potencijala i koliko se generalno radi na unapređenju turizma?

- Zahvaljujući prirodnim i društvenim odlikama, dostupnosti i uslovima za boravak, Vlasenica ima potencijale za razvoj različitih oblika turizma. Ipak, na prostoru naše opštine izdvojili su se zimsko-planinski turizam, sportsko-avanturistički i manifestacioni. Svakako, treba imati u vidu da je ovo sve uslovna konstatacija jer obim turističkih kretanja nije tako intenzivan. Osim navedenih, Vlasenica ima potencijale koji se odnose na tranzitni, lovni, eko, seoski turizam. Ovaj zaključak vjerovatno može da važi za većinu opština u RS pa je glavno pitanje kako te potencijale iskoristiti i pretvoriti u konkurentan proizvod.

Turizam je povezana i integrisana aktivnost. U provođenju sveobuhvatne turističke politike neophodna je saradnja svih subjekata u turističkoj djelatnosti, javnog, privatnog i civilnog sektora. Od osnivanja i početka rada, TO Vlasenica u svakodnevnom radu ostvaruje veoma blisku saradnju sa Opštinom Vlasenica, Turističkom organizacijom RS, PED ACER Vlasenica, lovačkim i ribolovačkim udruženjima, hotelijerima, ugostiteljima, školama kao i ostalim udruženjima i pojedincima koji su posredno ili neposredno vezani za oblast turizma. Sve zajedničke aktivnosti usmjerene su ka sprovođenju opšteg cilja, a to je naravno unapređenje postojećih sadržaja i kreiranje novih i povećanje broja posjetilaca.

eKapija: Posebno obilježje ovog kraja su visoke i guste šume, rasprostranjenost razne divljači, te relativno bogastvo ribljeg fonda u Studenom i Zelenom Jadru, Tišči i Drinjači. Da li je ovo dovoljan motiv da zaljubljenici u lov i ribolov posjete ovaj kraj?

- Smatramo da jeste dovoljan motiv i da će svi koji uživaju u lovu i ribolovu kao vidu sporta, hobija ili jednostavno opuštanja lako pronaći svoje idealno mjesto u našem kraju.

eKapija: Šansu za razvoj zimskog turizma pruža planina Javor na kojoj se od 1984. nalazi zimski sportsko-rekreativni centar Igrišta, a odnedavno su krenule i aktivnosti za njegovo oživljavanje. Koliko će ovaj centar biti zanimljiv turistima s obzirom na to da se nalazi u blizini već razvijenih skijališta Jahorine i Bjelašnice?

- Svaki novi sadržaj je zanimljiv za turiste i skijaše. Ponuda na ski centru Igrišta će biti raznovrsna, a ski staze će biti uređene po najvišim standardima. Zbog neposredne blizine pomenutih skijališta smatramo da još više dobija na atraktivnosti i da će svojim ljepotama privući mnogobrojne turiste. Ovakvi centri su potrebni regionu kako bi imali prepoznatljivu skijašku regiju.

eKapija: Za područje Vlasenice karakteristična je i visoka koncentracija ozona u vazduhu. Da li imate u planu razvoj vazdušnih banja i ovog vida turizma?

- Trenutno nemamo u planu.

eKapija: Prema vašim iskustvima, kakvi su utisci onih koji prvi put posjete Vlasenicu? Šta im ostavlja najjači dojam?

- To su svakako netaknuta priroda, čist vazduh i prijatan ambijent koji ovom mjestu daju notu vazdušne banje. Povoljan geografski položaj, idealna nadmorska visina, pozitivni klimatski faktori uz raznovrsne rekreativne aktivnosti pružaju idealne uslove za oporavak i jačanje organizma.

eKapija: Koliko smještajnih kapaciteta trenutno ima Vlasenica i ko su najčešće turisti u vašoj opštini?

- Trenutno postoji jedan motel koji je kategorisan sa tri zvjezdice. Raspolaže sa oko 35 ležajeva u nekoliko privatnih smještaja. Turisti u našoj opštini su najčešće posjetioci manifestacija, planinari u zimskom periodu - planinarski "Pohod u Pjenovac", dok u ljetnjem periodu imamo nekoliko manifestacija, kao što su Beer Fest i brdska auto-trka koje privlače različite tipove turista.

eKapija: Da li su u planu određena unapređenja turističke infrastrukture i dodatnih kapaciteta?

- Da, u planu nam je unapređenje turističke infrastrukure, samim pokretanjem ski centra Igrišta naša turistička infrastrukture će se unaprijediti.

eKapija: Imate li turističku saradnju sa susjednim opštinama i gradovima kako bi obogatili turističku ponudu?

- Saradnja sa opštinama sa prostora regije Birač rezultirala je izradom zajedničke brošure kojom se predstavlja turistička ponuda ove regije. Ostali vidovi saradnje tiču se razmjene podataka, zajedničke odlaske na sajmove i berze turizma, kao i učešće na manifestacijama regionalnog karaktera. Postoje planovi da u bliskoj budućnosti pojedine manifestacije međunarodnog karaktera budu organizovane u saradnji sa susjednim opštinama.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak