Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Kolektor CCL širi poslovnu jedinicu u Prijedoru za 4.000 m2 - Pokreću i prvi interaktivni trening centar za alatničarstvo

Pogon u Klašnicama u Laktašima
Pogon u Klašnicama u Laktašima (Foto: Jelena Medić/Kolektor CCL)
Svoje pogone u opštinu Laktaši smjestio je i slovenački Kolektor. Od kada su počeli poslovanje u BiH 2005. godine, grupacija Kolektor kontinuirano prenosi tehnologije na nove lokacije, "širi i njeguje poslovnu kulturu i gradi viziju za budućnost".

Danas imaju registrovane tri poslovne jedinice u BiH i to u Laktašima, Srpcu i Prijedoru. Sa više od 600 zaposlenih, na sedmičnom nivou rade preko milion proizvoda, navode u kompaniji Kolektor CCL iz Laktaša.

- Osim proizvodnje komutatora u Laktašima i Prijedoru, posebno smo ponosni na našu proizvodnju u poslovnoj jedinici u Srpcu gdje pravimo induktivne komponente i feromagnete. U Prijedoru su, osim komutatora, pokrenuli proizvodnju mašina i alatnicu sa trening centrom za obuku novog kadra – kaže Predrag Zorić, direktor firme Kolektor CCL.

Zorić najavljuje da u narednom periodu u Prijedoru planiraju adaptirati još 4.000 m2 poslovnog prostora, za šta će biti potrebni i novi radnici.

- Planiramo proširenje poslovne jedinice u Prijedoru, te intenzivniji razvoj proizvoda iz programa induktivnih komponenti i mašinogradnje. Svojim primjerom Kolektor CCL je pokazao da vrijedi investirati u Republiku Srpsku i BiH, da i pored svih poteškoća zdravo poslovanje ima budućnost, a da su kultura i vizija koju njeguju zaposleni garant uspjeha i prosperiteta.

Saradnja između poslovnica Kolektora u BiH se ogleda u uzajmnoj povezanosti procesa kako logističkih, tako i proizvodnih.

Proizvodnja u Klašnicama
Proizvodnja u Klašnicama (Foto: Jelena Medić/Kolektor CCL )
Proizvode isporučuju širom svijeta, a direktni kupci i partneri su renomirani svjetski brendovi poput firmi Bosch, Borg Wagner, Valeo, Metabo, Makita, Hilti, Hella, Continental, Sick.

- Naše preduzeće radi na konstantnom razvoju novih proizvoda u saradnji sa postojećim kupcima, a fokus nam je tržište EU. Proizvodi koje radimo nalaze primjenu u automobilskoj industriji, industriji ručnih alata i kućnih aparata – navodi Zorić.

U Kolektoru u Laktašima sada rade na optimizaciji proizvodnih procesa, kroz automatizaciju i digitalizaciju.

- To u budućnosti treba da obezbijedi bolju produktivnost i radna mjesta sa većom dodatnom vrijednošću, i u narednom periodu to će biti fokus naših aktivnosti u pogonima u Laktašima – kaže direktor Kolektora u BiH.

Budući da su opremu uglavnom preuzeli od matičnog preduzeća, i u upotrebi je dugi niz godina, kažu da je neophodno stalno ulaganje i nadogradnja.

- To uspješno rješavamo sa našim stručnim kadrovima iz područja mašinogradnje koji se bave automatizacijom procesa. U našem strateškom planu imamo potpuno opremanje alatnice u Prijedoru i investicije koje će obezbjediti veći nivo automatizacije proizvodnje induktivnih komponenti u Srpcu – navodi Zorić.

U ovoj godini, za koju u Kolektoru kažu da je godina tržišne turbulencije, nivo proizvodnje su podigli za 20%, a od januara su zaposlili više od 70 radnika.

Pogon u Srpcu
Pogon u Srpcu (Foto: Jelena Medić/Kolektor CCL )
- Narudžbe kupaca, koje vidimo sve do kraja godine, a koje su u značajnom porastu, govore da ćemo ove godine ostvariti izvoz od preko 30 mil EUR. Stabilno poslovanje obezbjeđuje da u strategiji preduzeća vidimo proširenje na svim lokacijama koja neminovno zahtijevaju i nova zapošljavanja.

Poručuju da im je izuzetno važna saradnja sa lokalnom zajednicom, gdje žele da budu firma za primjer.

Prvi trening centar za alatničarstvo

Kako navode, svakodnevno se susreću sa nedovoljno kvalifikovanom radnom snagom, što nastoje riješiti kroz razne projekte u saradnji sa lokalnim razvojnim agencijama.

- Da bi bili u korak sa novim potrebama za kvalifikovanom radnom snagom, aktivno sarađujemo sa srednjoškolskim i visoko obrazovnim ustanovama i razvojnim agencijama. Posebno smo ponosni na saradnju sa gradskom razvojnom agencijom PREDA i Mašinskom školom u Prijedoru. Za potrebe organizovanja praktične nastave učenika ove škole, za novu nastavnu godinu formiraćemo interaktivni trening centar za alatničarstvo, prvi takav na ovim prostorima – navodi Zorić.

Grupacija

Kolektor CCL je dio slovenačkog koncerna Kolektor Group koji svoju proizvodnju, osim u Bosni i Hercegovini, ima u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Srbiji i Južnoj Koreji. Kolektor plasira svoje proizvode na gotovo sve kontinente.

Poslovna priča Kolektora počinje u malom slovenačkom gradu Idriji prije 55 godina. Uspješna firma u prethodnom sistemu, nakon uspješne privatizacije početkom devedesetih godina, ostvaruje stabilan i brz rast u godinama koje dolaze.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak