Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

UVODNIK

Vedrana Marković
Vedrana Marković (Foto: eKapija)
Laktaši su najpoželjniji mali grad za investiranje u Evropi. Tako je prošle godine ovu opštinu ocijenio eminentni list The Financial Times, što je vjerovatno najbolja promocija u svijetu preduzetništva koju su Laktaši mogli dobiti. Da li ovo priznanje najbolje ilustruje poslovne prilike u toj opštini?

Opština Laktaši je u posljednje dvije decenije stekla dobru preduzetničku reputaciju, kao sredina sa pozitivnom poslovnom klimom i razvijenom preduzetničkom infrastrukturom, gdje investitori treba da osjete dobre uslove za ulaganje, dobrodošlicu i srdačnost. Opština je dobila i BFC sertifikat za povoljno poslovno okruženje u Jugoistočnoj Evropi, što potvrđuje njeno strateško opredjeljenje da unapređuje ambijent za investiranje.

Može se čuti i da su Laktaši "najveći mali grad na svijetu". Ovakvo zapažanje vas u startu privuče i navodi na tumačenje – takav grad mora da nudi sve što je potrebno savremenom privredniku i čovjeku.

Ono što svaki investitor treba da zna o Laktašima je da imaju odličan geostrateški položaj i dobru saobraćajnu povezanost sa regionom, pa i svijetom. Nalaze se na raskrsnici puteva koji spajaju zapadnu Evropu sa Jadranskim morem. Do granice sa Hrvatskom i EU, Laktaši su udaljeni na pola sata vožnje. Odatle se uključuju na autoput Beograd-Zagreb preko koga su svi evropski centri lako dostupni. Međunarodni aerodrom Banjaluka u Mahovljanima udaljen je svega 3 km od opštinskog središta, a do Banjaluke, kao kulturnog i administrativnog središta RS, potrebno je oko 15 minuta vožnje.

Bitno je istaći i pozitivna privredna kretanja opštine u proteklom periodu. Po ostvarenim ukupnim prihodima, dobiti, spoljnotrgovinskoj razmjeni i broju privrednih društava, opština zauzima treće mjesto u Republici Srpskoj.

Laktaši su sa čak dvije banje centar banjskog turizma, na što su naročito ponosni, a najveći prirodni resursi opštine su upravo ljekovite vode, kao i obradivo zemljište. Tu je i bogato kulturno nasljeđe, gdje vide šansu za dalji razvoj turizma.

Ako ste i dalje tu, dobrodošli u Laktaše! Stigli ste u "mjesto dobrih ideja", koje želi ići "korak ispred drugih u preduzetništvu, proizvodnji hrane i očuvanju zdravlja". To bi bila vizija razvoja definisana Strategijom razvoja opštine do 2024. godine.

U Opštinskoj upravi Laktaša poručuju da će biti vaš pouzdan partner i, iznad svega, dobar domaćin.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak