Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Pogone moguće pokrenuti u zonama u Aleksandrovcu, Velikom Blašku i Trnu - Opština planira nove parcele na atraktivnim lokacijama

Poslovna zona Aleksandrovac
Poslovna zona Aleksandrovac (Foto: Opština Laktaši/Promo video)
Postojećim i potencijalnim investitorima, bilo domaćim ili stranim, Opština Laktaši stavila je na raspolaganje dvije industrijske i dvije poslovne zone za greenfield i brownfield investicije, a koje su u cjelini infrastrukturno opremljene. To su zona za metalo–prerađivačku industriju u neposrednoj blizini Laktaša, skladišno–trgovačka poslovna zona u Trnu, industrijska zona Veliko Blaško uz magistralni put Кlašnice–Prnjavor, te poslovna zona Aleksandrovac koja važi za najatraktivniju zonu za domaće i strane investitore.

- Poslovna zona Aleksandrovac, svojim povoljnim geografskim položajem, dostupnom infrastrukturom i uspostavljenim povoljnim poslovnim okruženjem, jedna je od najperspektivnijih lokacija za domaće i strane investicije u Bosni i Hercegovini - kaže Goran Vujaković, šef Odsjeka za lokalni razvoj u opštini Laktaši.

Površina namijenjena investitorima u poslovnoj zoni Aleksandrovac iznosi 28,9 ha, a Opština Laktaši u svom vlasništvu investitorima na raspolaganje stavlja nekoliko građevinskih parcela površine od 5.000 do 12.000 m2, ukupno oko 45.000 m2.

- U narednom periodu planirano je proširenje poslove zone Aleksandrovac na površinu od dodatnih 250.000 m2, na lokaciji između magistralnog puta Laktaši – Gradiška i autoputa Banjaluka – Gradiška, čime će se obezbijediti bolji uslovi investitorima i tako doprinijeti i povećanju zaposlenosti - navodi Vujaković.

Kapaciteti ostalih zona uglavnom su popunjeni, kaže Vujaković, osim industrijske zone u Velikom Blašku, gdje su sve parcele u privatnom vlasništvu.

- Zemljište u poslovnoj zoni u Aleksandrovcu, u vlasništvu opštine, zainteresovanim investitorima se prodaje po subvencionisanoj cijeni od 6,00 KM/m2. Opština Laktaši izvršila je pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište, tako da su sve parcele već spremne za gradnju.

Osim toga, u vlasništvo Opštine Laktaši prenesene su sve nepokretnosti na području bivše kasarne Sarica u Trnu. Riječ je o vojnom kompleksu na izuzetno atraktivnoj lokaciji po pitanju dostupnosti infrastrukture.

- U narednom periodu planirano je da se iste, nakon potrebne rekonstrukcije, stave privredi na raspolaganje. Osim ovih objekata, Opština Laktaši u svom vlasništvu nema drugih objekata jer je u periodu zajedničke države, socijalističke Jugoslavije, opština Laktaši uglavnom bila poljoprivredni kraj bez razvijene industrije – navodi Vujaković.

Vujaković naglašava da će biti još ulaganja u preduzetničku infrastrukturu, ali i otvaranje novih poslovnih zona, naročito u blizini aerodroma i autoputa, kao i važnih magistralnih puteva koji prolaze kroz opštinu Laktaši.

Načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić ističe da je u planu unapređenje komunalne infrastrukture na području cijele opštine, ali sa naglaskom na poslovne zone.

- Osim toga, cilj nam je i uređenje područja gdje su poslovne aktivnosti intenzivirane samim poslovnim poduhvatima naših privrednika, kao što je to slučaj u Velikom Blašku i Mahovljanima. Prvi korak, koji smo već preduzeli, je pokretanje procedura izrade zoning planova za područje poslovnih zona u Velikom Blašku i Mahovljanima, a kako bismo dalji razvoj poslovnih aktivnosti planski usmjerili i uskladili sa daljim urbanim razvojem ovih područja – poručuje Bojić.

Povoljan poslovni ambijent koji je stimulisao razvoj privatnog preduzetništva u opštini Laktaši stvoren je u drugoj polovini osamdesetih godina 20. vijeka. Od tada, pa do danas, na području opštine Laktaši neprestano raste broj preduzeća i radnji, broj zaposlenih, ukupan prihod i dobit, a veliku podršku za poslovne aktivnosti, opština Laktaši i dalje afirmiše uređenjem industrijskih i poslovnih zona, poručuju iz Opštine.

Poslovna zona Aleksandrovac
Poslovna zona Aleksandrovac (Foto: Opština Laktaši/Promo video)
Kapaciteti Metalo-prerađivačke industrijske zone u Laktašima su u potpunosti popunjeni. U ovoj zoni svoje poslovanje obavljaju neke od velikih kompanija poput njemačke Mahle Electric Drives Bosnia ili domaće kompanije Zorex Trade.

Kapaciteti skladišno–trgovačke poslovne zone u Trnu su većinom popunjeni, međutim, još nekoliko parcela u privatnom vlasništvu na raspolaganju je potencijalnim investitorima.

Industrijska zona u Velikom Blašku i Poslovna zona u Aleksandrovcu još nisu popunile kapacitete, a interesovanje privrednika za investiranje u ove zone je veliko, navode u Odsjeku za lokalni razvoj opštine Laktaši. U njima posluju kompanije koje su, kažu, lideri na domaćem i regionalnom tržištu i to Dukat, Cablex BH, Jaksche Technology, Termo llima, Bepro, Elim i drugi.

Analiza po sektorima i djelatnostima poslovanja pokazuje da najveći broj privrednih društava posluje u sektorima trgovine i prerađivačke industrije, a prate ih sektori transporta i skladištenja, pružanja usluga, poljoprivrede i šumarstva i sektor građevinarstva.

U Opštini Laktaši kažu da sada najveći potencijal za dalje investiranje pokazuje sektor prerađavačke industrije i to u grani metalne i mašinske industrije, prehrambena industrije, drvoprerađivačke industrije i elektroindustrije.

- Zbog broja privrednih društava koji posluju u ovom sektoru i mogućnosti uspostavljanja međusobne saradnje, možemo reći da opština Laktaši u ovim sektorima ima komparativne prednosti u odnosu na druge lokalne zajednice – ističu.

Važno je istaći i to da opština Laktaši po ostvarenim ukupnim prihodima, dobiti, spoljnotrgovinskoj razmjeni i broju privrednih društva, zauzima treće mjesto u Republici Srpskoj, iza Banjaluke i Bijeljine.

- Po ostvarenim ukupnim prihodima po stanovniku, opština Laktaši zauzima prvo mjesto, a slijede je Banjaluka i Trebinje, dok po ostvarenoj dobiti po stanovniku zauzima četvrto mjesto, iza Stanara, Istočnog Novog Sarajeva i Donjih Žabara. I u oblasti zaposlenosti Laktaši su u povoljnijem položaju u odnosu na druge. Zvanična stopa nezaposlenosti je među najmanjim u Republici Srpskoj i to 8,66%, što je znatno ispod republičkog prosjeka koji iznosi 24,82% - napominje Goran Vujaković, šef opštinskog Odsjeka za lokalni razvoj.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak