Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Na području Laktaša i Trna slijedi gradnja kanalizacionog sistema - Opština priprema jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata

(Foto: Srđan Vujmilović/Opština Laktaši )
Opština Laktaši radi na pripremi projekta izgradnje kanalizacionog sistema na području mjesnih zajednica Laktaši i Trn. To predstavlja jedan od najvažnijih projekata za opštinu, koji će dovesti do smanjenja gubitaka u vodovodnoj mreži i značajnog povećanja kvaliteta snabdijevanja, navode u Opštinskoj upravi.

- U prvoj fazi planirano je da projektant formira idejno rješenje sistema koje će se slati investitoru na kontrolu i odobrenje. Nakon ove faze, tj. prihvatanju idejnog rješenja, u drugoj fazi će se vršiti izrada glavnog projekta – objašnjavaju u Opštini.

Uskoro slijedi početak radova, a do kraja 2023. godine planirano je da se najmanje 30 novih korisnika godišnje priključi na kanalizacionu mrežu.

- Za projektovanje i rekonstrukciju kanalizacione mreže planirani iznos je 500.000 КM, čije je finansiranje predviđeno iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke (EIB) - navode u Opštini Laktaši.

U cilju podizanja životnog standarda, zaštite prirodnog okruženja, resursa i imovine, ispunjavanju zakonskih obaveza i uslova iz Direktiva Evropske unije o zaštiti površinskih i podzemnih voda, potrebno je u svim naseljenim područjima izgraditi odvojene sisteme za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda, dakle, sanitarnih i industrijskih otpadnih voda, kao i atmosferskih voda, dodaju u Opštini.

Laktaši i Trn su urbana naselja na području opštine Laktaši, stoga je prioritet rješavanje pitanja odvodnje otpadnih voda.

- Trenutno je na postojeći kanalizacioni sistem priključeno oko 3.000 stanovnika sa 1.450 priključaka, što čini oko 50% stanovništva aglomeracije Laktaša - kažu u Opštini.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak