Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Pristup opštinskim uslugama u svakom trenutku - Laktaši uvode ChatBot aplikaciju do sredine 2022.

Zgrada Opštinske uprave
Zgrada Opštinske uprave (Foto: Darko Runjić/Opština Laktaši)
Opština Laktaši planira do sredine 2022. godine da unaprijedi rad opštinske uprave uvođenjem ChatBot aplikacije. Realizacija projekta trebalo bi da omogući građanima brži i efikasniji pristup opštinskim uslugama i informacijama, poručuju iz ove opštine.

Opština Laktaši je još 2019. godine pokazala interesovanje za učešće u projektu "Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem ChatBot aplikacije". U okviru projekta realizovana je prva faza izrade aplikacije, tj. mapirane su usluge i razvijeni ChatBot scenariji za potrebe aplikacije.

- Izabrane su četiri procedure za koje su u okviru projekta izrađeni scenariji, i to proces zaključivanja braka, procesi dodjele studenske i učeničke stipendije, te proces registracije preduzetnika. Trenutno se nalazimo u drugoj fazi razvoja, to jest postavke opštinskih ChatBot-ova, na poljima uvezivanja platforme za ćaskanje - Viber, Messenger. Predviđeni rok za završetak projekta je 31. jul 2022. godine – navode u Opštini Laktaši.

Projekat "Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem ChatBot aplikacije" realizuje Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, program njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj – DeveloPPP, koji finansijski podržava uspostavljanje razvojnih partnerstava između javnog i privatnog sektora u BFC SEE opštinama i gradovima, te firma SAGA NFG iz Banjaluke. Partneri na projektu su Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Privredna komora Republike Srpske.

Osim Laktaša, u projekat su uključeni gradovi Bijeljina, Sombor i Šabac.

- Chat Bot predstavlja digitalnu platformu za komunikaciju sa građanima koja omogućava digitalizaciju odabranih uslužnih postupaka i stavlja ih građanima na raspolaganje 24/7. Cilj projekta je modernizacija i pojednostavljivanje procedura opštinskih usluga kroz uvođenje ChatBot aplikacije, povećanje transparentnosti i dostupnosti usluga građanima i olakšanje komunikacije radi efikasnijeg poslovanja - kažu u Opštini Laktaši.

Uvođenjem ove aplikacije, ističu, doprinijeće se transparentnosti, dostupnosti i efikasnosti Opštinske uprave kroz pružanje automatizovanih informacija 24 časa u danu, sedam dana u sedmici.

- Osim toga, uspostavljanjem jednog takvog sistema omogućiće se kvalitetniji pristup opštinskim uslugama koje utiču na društveni, ekonomski i ekološki učinak opštine kao i na njen urbani razvoj - poručuju iz Opštine.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak