Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Kaldera company privodi kraju novu halu od 3.600 m2 - Planirano višemilionsko ulaganje i nabavka CNC mašina

(Foto: Kaldera company)
Kaldera company privodi kraju novu halu od 3.600 m2 u cilju proširenja proizvodnje i nabavke novih CNC mašina, rekli su iz te laktaške kompanije, čije kvalitete i mogućnosti je prepoznala svjetska renomirana kompanija Siemens.

Nova oprema neophodna je za proizvodni proces kompanije, kao i radi uvezivanja samog procesa mašinske i elektro proizvodnje i njihovog unapređenja i veće efikasnosti, kažu u Kalderi, a sve u skladu sa tehnološkim projektom koji su sproveli u prethodnom periodu. Plan je da ova investicija bude realizovana do kraja godine, potvrdila je Vanja Lugonjić iz službe prodaje kompanije Kaldera.

- Vrijednost prve faze ove investicije, a koja podrazumijeva završetak samog objekta i kupovine jedne CNC mašine, je oko milion maraka, dok je za cijelokupan projekat potrebno višemilionsko ulaganje koje će biti realizovano u više faza – kaže Lugonjić.

Lugonjić naglašava da je Kaldera radi sa najsavremenijom CNC tehnologijom.

- Konstantno radimo na modernizaciji opreme, a trenutno je u planu nabavka mašine renomiranog proizvođača Trumpf, koja predstavlja najnoviju generaciju presa za savijanje.

Kaldera company je osnovana 1991. godine u Laktašima i od tada uspješno posluje kao proizvodno-uslužno preduzeće u sektorima elektroenergetike i telekomunikacija, uključujući očuvanje prirodnih resursa i prevenciju zagađenja.

(Foto: Kaldera company)
Proizvodni program čine srednjenaponska postrojenja, niskonaponski ormari, modularni elektrorazvodni, industrijski i rack ormari, automatske linije za skladištenje i protok pozicija, postrojenja za prečišćavanje ulja kod sistema alatnih mašina, konzole za niski i srednji napon, rastavljači, distributivne i stubne trafo stanice, rasklopna postrojenja, javna rasvjeta, antenski stubovi, bazne stanice, čelično-rešetkaste konstrukcije, automatske protivgradne stanice, kablovski regali, podne kutije.

Uz to, Kaldera nudi usluge projektovanja, konsaltinga i izvođenja radova.

- Kaldera company danas zapošljava oko 140 radnika prosječne starosti 35 godina. Brojan visokoobrazovani kadar je timskim radom doveo do bogatih i inovativnih rješenja prilagođenih zahtjevu kupca. Slobodno možemo reći da danas mali broj preduzeća može ponuditi toliko kvalitetnih rješenja na jednom mjestu s obzirom da je proizvodni pogon opremljen najsavremenijom CNC tehnologijom. U svom opredjeljenju za konstantno poboljšanje procesa kreiranja modernih proizvoda, Kaldera Company koristi licencirane softvere za 3D modeliranje i kreiranje šema kako bi osigurala konzistentnost projektnih podataka kroz sve oblasti i faze projekta i omogućava nesmetanu integraciju inžinjeringa u cjelokupan proizvodni proces – navode u toj kompaniji.

Kažu da su im iskustva stečena višegodišnjim aktivnostima u sektoru energetike, kao i stručno osposobljeni saradnici, omogućili nastup kako na domaćem, tako i na tržištu zemalja regiona i Evropske unije.

- Brojne kvalitetne ideje i hrabrost za inovacije na jednoj strani, i kvalitet, zaštita kupaca i spremnost za brzu uslugu na drugoj strani stubovi su na koje se oslanja djelovanje naše kompanije – ističe Lugonjić.

Poznato je da kompanija Kaldera radi kao licencirani proizvođač kompanije Siemens, a riječ je o partnerstvu na koje su jako ponosni.

- Kompanija od svjetskog značaja je prepoznala naše mogućnosti i kvalifikacije u sektoru elektroenergetike i dala nam šansu da unaprijedimo svoje stručne kvalifikacije u vidu licenciranja patenata, znanja i softvera za proizvodnju srednjenaponskih postrojenja tipa 8DJH, Simosec i NXPlus C – objašnjava Lugonjić.

Kaldera je usljed pandemije uspjela da uspostavi saradnju i na novim tržištima.

(Foto: Kaldera company)
- I pored situacije izazvane korona virusom, koja je značajno otežala saradnju sa inostranim partnerima, prevazišli smo nastale barijere i ostvarili značajnu saradnju na teritoriji Italije, gdje je već sljedećeg mjeseca planirana prva isporuka naših proizvoda – kaže nam Lugonjić.

Jedan od najvećih izazova posljednjih godina za kompaniju je, ističu, zadržavanje kvalifikovane radne snage, zbog mogućnosti koje su im otvorene za rad u inostranstvu.

- Takođe nam je neophodna podrška i zaštita od strane državnih institucija i lokalne zajednice po pitanju plasmana domaćih proizvoda kako na našem tako i na inostranom tržištu. Ovo je veoma značajan aspekt kako bi se održala i širila proizvodnja i stvaranje nove vrijednosti bez koje nema ni jake privrede a samim tim i boljeg standarda života – poručuju iz Kaldere.

Misija kompanije je ne samo da odgovori na potrebe svojih potrošača, već i da konstantno stremi ka višem i boljem kvalitetu.

- Naš cilj je usmjeren prema dugoročno profitabilnom rastu kompanije, osvajanju novih inostranih tržišta, profesionalnom pristupu modernim zahtjevima i tržištima budućnosti uz usvajanje i primjenu najnovijih tehnologija – poručuju iz Kaldera company.



Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak