Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Kras uskoro pušta u rad laboratoriju za analizu tehničkih i medicinskih gasova - Slijedi i registracija kiseonika kao lijeka na području BiH

(Foto: Goran Ugrešić/Kras )
Laktaška firma Kras planira uskoro da pusti u rad novu laboratoriju za analizu svih vrsta tehničkih i medicinskih gasova, kao i gasnih mješavina. Prema riječima direktora firme, Rada Krivokuće, radi se o velikoj investiciji i prvoj laboratoriji ove vrste u Bosni i Hercegovini.

- Naše trenutne investicije su usmjerene ka nabavci i puštanju u rad nove laboratorije, servera za rad laboratorije i objedinjavanje analizatora. Uporedo s ovim u toku je i akreditovanje kod Instituta za akreditovanje BiH – BATA u Sarajevu, u domenu ispitivanja ambalaže i ventila, a kasnije i analize gasova – kaže Krivokuća.

Očekuju da sve to bude u funkciji u drugoj polovini godine. U međuvremenu, ističe Krivokuća, vrši se obuka zaposlenih, kao i zapošljavanje novih radnika u strukama koje im nedostaju.

- Nakon implementiranja ovih projekata, sljedeće naše aktivnosti će biti usmjerene na registraciji kiseonika kao lijeka za područje BiH, a što je svakako od velikog značaja ne samo za nas već i za širu zajednicu. U tom pogledu smo kroz nabavku adekvatnih analizatora za medicinske gasove preduzeli prvi korak. Bitno nam je da isti budu dio softverskog zadatka koji će moći udovoljiti i medicini u datom momentu.

Primarna djelatnost Krasa je proizvodnja i promet gasova. Od gasova u ponudi su svi tehnički ili industrijski gasovi za potrebe metalne i prehrambene industrije, kao i medicine. U pitanju su gasovi svih stepena čistoće i agregatnih oblika - tečni i u gasovitom stanju.

(Foto: Goran Ugrešić/Kras )
U manjem obliku, zadržana je i proizvodnja dekorativnih elemenata od polistirena, a koja je "naslijeđena" iz prethodnih vremena, kada se firma mnogo više bavila prometovanjem materijala za završne radove u građevinarstvu.

Kras je osnovan 1990. godine s djelatnošću trgovine prehrambenim i neprehrambenim proizvodima. Od 1998. godine, navodi Krivokuća, u prodajni program uvode i paletu industrijskih gasova.

- Dobru poslovnu saradnju u oblasti prodaje gasova imali smo s vodećim evropskim proizvođačima. Širenjem prodaje i sve većim prisustvom na tržištu, uvidjeli smo da "klasična" trgovina nije dugoročno rješenje za našu firmu, već smo napravili iskorak ka proizvodnji – kaže direktor Krasa.

U 2017. godini firma kreće s nabavkom opreme - punionica gasova, sistema za miješanje, stabilnih rezervoara i cisterni za transport kriogenih gasova.

- Paralelno s investicijama u navedenu opremu, konstantno nabavljamo i ambalažu svih tipova za snabdijevanje krajnjih korisnika - boce i bateije, za veće kupce i potrošače i stabilne rezervoare za kriogene gasove. Za održavanje ambalaže nabavljena je i najsavremenija oprema za demontažu i montažu ventila, vanjsko i unutrašnje čišćenje boca, ispitivanje boca i ventila na pritiske do 600 bara, sušenje boca, mjerenje debljine stijenki boca, pregled unutrašnjosti boca i snimanje kamerom i slično.

Krivokuća kaže da Kras jedini na ovim prostorima raspolaže navedenom opremom u pogledu ispitivanja ambalaže.

- Vlastiti vozni park i posjedovanje cisterni za prevoz tečnog kiseonika, argona i azota, su naša prednost u odnosu na druge firme iz ove oblasti. Od drugih nas razlikuje i to što smo kao domaća firma, opredijeljeni ka stalnom proširenju i osavremenjavanju. Sve što se kroz dobit akumulira, investira se u obuku, stručno usavršavanje i povećanje broja zaposlenih, a onda u nove tehnologije i opremu – ističe Krivokuća.

(Foto: Goran Ugrešić/Kras )
Kras je uglavnom fokusiran na tržište BiH, mada postoje planovi za širenje plasmana.

- Njihova realizacija je u velikoj mjeri usporena pandemijom virusa korona, a i finansijskim mogućnostima, kako nas, tako i inostranih partnera koji pokazuju želju za zajedničkim nastupom u nekim od zemalja okruženja i šire. U okviru dobrih poslovnih odnosa sa sličnim firmama u okruženju, u nedostatku tehničkih gasova u datom trenutku, ostvari se i promet kroz izvoz istih u zemlje okruženja – navodi Krivokuća.

Korona je uticala na mnoge sektore privrede pa tako i na proizvodnju i promet gasova. Prema riječima Krivokuće, došlo je do problema ne samo u snabdijevanju sirovinama, nego i plasmanu gotovih proizvoda, izazvanih u početku otežanim transportom, a kasnije i potpunim zatvaranjem pojedinih proizvodnih pogona.

- Nažalost, potrošnja gasova imala je rast samo u medicini. Ostali sektori potrošnje su stagnirali. U posljednje vrijeme bilježi se pad broja zaraženih i hospitalizovanih, što dovodi do smanjenog pritiska na zdravstveni sektor, a time i manje potrošnje gasova. Metalni sektor bilježi lagani rast, koji je ipak u posljednje vrijeme usporen naglim povećanjem cijena čelika i njegovim nedostatkom na tržištu – naglašava Krivokuća.

Dodaje da su zadovoljni ostvarenim rezultatima u poslovanju, a sam položaj Laktaša daje prednost u pogledu otvorenosti i komunikacija prema zemljama okruženja i šire.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak