Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Termomineralna voda najveće slatinsko blago - Odmor i rehabilitacija u Banji Slatini uz razne medicinske i velnes programe (FOTO)

(Foto: Maja Radulović)
Banja Slatina kod Laktaša stekla je status uglednog banjskog centra u regionu, poznata po svojim sadržajima u očuvanju zdravlja i rehabilitaciji.

Sastavni je dio Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović iz Banjaluke, jedne od najvećih zdravstvenih ustanova u oblastima fizikalne medicine i rehabilitacije, ortopedske hirurgije i baromedicine u BiH.

- Banja Slatina pruža usluge vrhunske medicinske rehabilitacije uz primjenu prirodnih ljekovitih faktora - termomineralne vode, ljekovitog blata (peloida), blage klime i šumskog kompleksa. Kvalitetan i edukovan tim stručnjaka udružen sa savremenom dijagnostičkom i terapijskom opremom osigurava najbolje rezultate za svakog korisnika, kako medicinskih programa, tako i banjskih i velnes programa – kažu u Zavodu Dr Miroslav Zotović.

Termomineralna voda, najveće slatinsko blago, koristi se kao pomoćno ljekovito sredstvo u liječenju i rehabilitaciji, navode u Zavodu, ali i za unapređenje zdravlja i velnes programe.

Još su stari Rimljani koristili blagodeti termalne vode Slatine o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta, kao i rimski novčići koji su pronađeni u slatinskom vrelu. Izgradnja banjskog objekta i korištenje vode u ljekovite medicinske svrhe počinje u doba austrougarske vladavine, a prva naučna istraživanja termalne vode ovog područja izvršio je prof. Ludwig 1888. godine.

- U današnje doba, redovno se vrši kompletna fizičko-hemijska analiza termomineralne vode Banje Slatina koja se klasifikuje kao dobro mineralizovana kalcijum-magnezijum-sulfatna-hidrokarbonatna-ugljenokisela hiperterma, sa temperaturom do 42ºC na izvoru. Posebno ljekovitio svojstvo slatinske vode je rastvoreni ugljen dioksid (CO2) koji prolazi kroz kožu i u organizmu daje višestruka ljekovita dejstva, uključujući i snižavanje krvnog pritiska – poručuju iz Zavoda.

Slobodnim padom, voda se od izvora dovodi do četiri zatvorena bazena sa ugrađenim masažerima.

- Osim u bazenima, voda se koristi i u hidroterapijskim kadama, što omogućava individualni pristup fizioterapeuta pacijentu u toku primjene hidroterapije.

(Foto: Bojan Crnokrak)
Banja Slatina se nalazi 12 km južno od centra Laktaša, 12 km jugoistočno od Banjaluke i 18 km od Međunarodnog aerodroma Mahovljani. Posebne su prednosti lokacije slatinske banje.

- Blizina Park-šume Slatina te moderno opremljen smještajno-terapijski kompleks paviljonskog tipa, u sklopu koga se nalazi i rekreativni bazen, sala za trening i kongresna sala, predstavljaju savršen spoj za zdravstveni turizam u Banji Slatini – navode u Zavodu.

Kažu da u Slatinu dolaze gosti iz cijelog regiona.

- U posljednjih nekoliko godina, prije pandemije korona virusa, znatno je veći interes korisnika iz Slovenije, kao i naših ljudi iz dijaspore. S ponosom ističemo da su i korisnici naših usluga i iz Evropske unije prezadovoljni kvalitetom cjelokupne usluge o čemu svjedoče sadržaji listića za pohvale i prigovore korisnika iz Slovenije.

Iako u Zavodu Dr Miroslav Zotović ne ističu planove za budući period, cilj ove ustanove je jasan.

- Zavod Dr Miroslav Zotović je referentna ustanova kojoj gravitira svo stanovništvo Republike Srpske i ulažemo aktivne napore da budemo jednako dostupni svim pacijentima.

Vrelo Banje Slatine

Centralno vrelo Banje Slatine je podignuto 1931. godine. Objekat je zbog svoje ljepote i posebenosti spomenik koji je pod zaštitom države. Unutar vrela pronađeni su novčići iz rimskog doba, koji svjedoče o naseljenosti ovog područja još od davnina, kao i o tome da su stari Rimljani dobro poznavali ljekovita svojstva laktaških banja.


Fotogalerija
Odmor i rehabilitacija u Banji Slatini


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak