Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Perper snabdijeva tržište EU navlakama za madrace - U najavi izvoz i u daleku Australiju

(Foto: Darko Ćetković/Perper)
Firma Perper je osnovana prije oko 30 godina u Malom Blašku, kod Laktaša, kao malo porodično preduzeće. Već u prvoj deceniji poslovanja postigli su značajan uspjeh u proizvodnji i izvozu navlaka za madrace.

U firmi Perper navode da je plasman relativno brzo proširen na tržište Evropske unije, a 2019. godine nastaje sestrinska firma Perper Plus koja počinje da proizvodi poliester.

- Prvi kupac proizvoda firme Perper Plus postaje upravo Perper, koji je ovaj materijal do tada kupovao u velikim količinama, a danas ga ima u vlastitoj proizvodnji.

U Perperu se vrši proizvodnja i šivanje štepanih i neštepanih navlaka za madrace, dok Perper Plus proizvodi poliesterske vate i kuglice.

Danas je u Perperu zaposleno 80 radnika, a dnevni kapacitet proizvodnje je dvije tone poliestera i 400 navlaka.

- Naši glavni kupci su uglavnom iz Njemačke, Italije, Poljske. U najavi je moguća saradnja sa australijskim tržištem, koja je znatno usporena zbog posljedica trenutne pandemije – navode u firmi.

Kako ističu, trenutno rade na projektu nabavke mašine za obradu i reciklažu tekstilnog otpada, za šta je izdvojeno 17.000 EUR.

(Foto: Darko Ćetković/Perper)
- Ovim ćemo potpuno ukloniti svakodnevni otpad u proizvodnji, što će direktno uticati na ekologiju. Realizacija je planirana do kraja ljeta ove godine.

U Perperu kažu da su zadovoljni postignutim rezultatima, budući da su se za uspjeh borili sopstvenim snagama.

- Uz podršku države i podsticaje sigurno da bi bilo više ostvarenja, dostignuća i broja radnih mjesta.

U Perperu ističu i to da su na tržištu prisutna enormna poskupljenja sirovine i transporta. Pred njima je, kažu, period oporavka i stabilizacije, kao i pozicioniranja u novonastaloj tržišnoj atmosferi.

Dodaju i da sestrinska firma Perper Plus ima svoj razvojni tok, kao i sam Perper, i prisutna je na tržištu evropskih prestonica.

U ponudi firme je i prodaja jastuka, madraca i nadmadraca, gdje se ističu madraci od visokoelastične hladno lijevane pjene.

- Kao vrhunac ideja i stvaralaštva firma Perper Plus je predstavila na tržište svoju novu liniju proizvoda – madrace od hladno lijevane pjene. Po ugledu na svjetske standarde kreirali smo jedinstvene, visokokvalitetne madrace po pristupačnim cijenama koji će zadovoljiti svačije potrebe, a prvenstveno najvažniju potrebu od svih – zdrav i udoban san – navode.

(Foto: Darko Ćetković/Perper)



Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak