Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Integral Inženjering teži da bude regionalni lider u građevinarstvu - Reference, znanje i moderna mehanizacija donose i visoku međunarodnu konkurentnost

Konstrukcija mosta na Savi kod Gradiške
Konstrukcija mosta na Savi kod Gradiške (Foto: Zoran Jović/Integral Inženjering)
Jedna od vodećih kompanija u regionu u oblastima niskogradnje, visokogradnje i hidrogradnje - Integral Inženjering, prošle i ove godine realizuje značajne infrastrukturne projekte na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, ukupne ugovorene vrijednosti od 723,2 mil KM, navode iz ove laktaške kompanije.

Kako potvrđuju u toj kompaniji, najviše je projekata u niskogradnji, dok je u oblasti hidrogradnje aktuelna izgradnja dovodnog tunela za buduću HE Dabar kod Nevesinja, u dužini od 12,1 km.

- U oblasti niskogradnje riječ je o projektovanju i izgradnji dvije dionice autoputa na Koridoru 5C u Republici Srpskoj, izgradnji brze ceste u Hrvatskoj, rekonstrukciji autoputa (državnog puta I A 3) u Srbiji, potom o stabilizaciji kosina na autoputu E75 kroz Grdeličku klisuru u Srbiji, kao i o izgradnji mosta preko rijeke Save kod Gradiške - kaže Nikola Radovanović, izvršni direktor za marketing u Integralu.

Integral inženjering je nedavno zaključio ugovor za projektovanje i izgradnju dionice Koridora 5c u Republici Srpskoj, na dijelu kojim autoput obilazi grad Doboj do entitetske granice.

Nakon međunarodnog tendera na kojem je učestvovalo ukupno pet ponuđača, od čega dva iz Kine i dva iz Turske, Integral je 29. aprila, kao najpovoljniji ponuđač, zaključio ugovor za taj posao.

Početak asfaltiranja dionice Johovac-Rudanka
Početak asfaltiranja dionice Johovac-Rudanka (Foto: Zoran Jović/Integral Inženjering)
- U toku su uobičajene aktivnosti za ranu fazu projekta – uvođenje u posao, mobilizacija gradilišta, pripremni radovi i slično. Ova dionica autoputa se nastavlja na dionicu autoputa petlja Johovac–petlja Rudanka, koja je u izgradnji, zbog čega raspolažemo značajnim tehničkim i logističkim kapacitetima na širem području izvođenja radova – navodi naš sagovornik.

Na pomenutoj dionici Johovac-Rudanka na Koridoru 5c, Integral samostalno izvodi radove. Oni se odvijaju prema planiranoj dinamici i trebalo bi da budu završeni početkom 2022. godine.

- Ovo je posebno važno zbog činjenice da je pandemija korona virusa nametnula drugačiju organizaciju života i rada na gradilištu od uobičajene – naglašavaju u Integralu.

Iza kompanije Integral Inženjering stoji više od 400 uspješno završenih projekata. Iako svaki infrastrukturni projekat smatraju važnim i jedinstvenim, izdvajaju one naročito izazovne.

- Vjerovatno su među najizazovnijim izgradnja autoputa Gradiška-Banjaluka (nizak nivo pripremljenosti projekta, složena organizacija), stabilizacija klizišta Čemerno (složeni geotehnički, tektonski i klimatski uslovi), izgradnja autoputa na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri (složeni geotehnički uslovi) i izgradnja dovodnog tunela za buduću hidroelektranu Dabar (dužina tunela iznosi 12,1 km sa kružnim prečnikom svijetlog otvora D=4,6 m, odnosno sa potkovičastim presjekom visine iskopa H=5,20 m).

U Integralu kažu da će tokom ljeta i do kraja godine biti završeno nekoliko poslova koje izvode u Srbiji.

Sanacija usjeka br. 5 na dionici Grdelica-Predejane
Sanacija usjeka br. 5 na dionici Grdelica-Predejane (Foto: Zoran Jović/Integral Inženjering)
- To se odnosi na rekonstrukciju autoputa I A 3 na dionici petlja Sremska Mitrovica – petlja Pećinci, i na stabilizaciju kosina br. 2 i 4 (druga faza) na autoputu kroz Grdeličku klisuru - ističu.

U Hrvatskoj ova laktaška firma izvodi radove na međudržavnom mostu na Savi kod Gradiške i počinje drugu fazu izgradnje dionice brze ceste Okučani – granica sa BiH.

- Integral teži ka tome da bude lider u građevinarstvu u regiji i, kao takav, važan faktor njenog dugoročnog socio-ekonomskog napretka – poručuju iz kompanije.

Integral se može pohvaliti i visokom međunarodnom konkurentnošću, što se, kako kažu, ne postiže lako.

- Konkurentnost Integrala je predmet stalnog preispitivanja od strane tržišta i velikih svjetskih građevinskih kompanija koje su prisutne u našem regionu. Ukratko, potrebni su vrijeme, uspješno završeni projekti (reference), mnogo znanja i posvećenost svih zaposlenih, moderna mehanizacija, primjena najnovijih radnih procesa i međunarodno prihvaćenih standarda, kao i podrška komercijalnih banaka.

U Integral Inženjeringu ističu da imaju ugovorene poslove za nekoliko narednih godina.

- Fokus će biti na uspješnom izvođenju aktuelnih i ugovorenih budućih projekata. Očekujemo stabilno i uspješno poslovanje i u narednom periodu – zaključuje Radovanović.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak