Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Vendom povećava izvoz kontejnera za odlaganje otpada - Krajem godine izlazak na domaće i tržište regiona

(Foto: Vendom)
Firma Vendom iz Laktaša iz godine u godinu bilježi rast izvoza i proizvodnje u metalnoj industriji. Potražnja za savremenim sistemima za odlaganje i odvoz otpada raste, ističe Sandra Đukanović, direktorka firme Vendom, te ove godine, kao i do sada, očekuju porast izvoza do 30%.

To ujedno podrazumijeva obuku radnika, nova zapošljavanja i druge investicije.

- U skladu sa očekivanjima, namjeravamo da proširujemo mašinski park, zapošljavamo nove radnike, obučavamo i usavršavamo postojeće, da radimo na razvoju postojećih i novih proizvoda, kao i povećanju izvoza. Do kraja godine želimo završiti predviđene investicije, zaposliti još 10 radnika, i kao i prethodnih pet godina, povećati izvoz za 20 do 30% - kaže Đukanović.

Ističe da investicioni plan do kraja godine podrazumijeva ulaganje u proizvodne mašine, proširenje mašinskog parka, kao i osavremenjivanje sistema za ventilaciju u procesu pjeskarenja.

- Naša oprema i mašine prate savremeni tehnološki trend na tržištu. Vrijednost ulaganja do kraja godine je oko 500.000 КM, što čini polovinu ukupnih godišnjih ulaganja u osnovna sredstva.

Osim toga, Vendom planira izlazak na tržište Bosne i Hercegovine i regiona, gdje do sada nisu isporučivali proizvode.

- Krajem ove godine planiramo početi prodaju podzemnih i nadzemnih kontejnera za odlaganje otpada na tržištu BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, ali i Bugarske, Rumunije, Mađarske, Rusije, Ukrajine – navodi Đukanović.

(Foto: Vendom)
Ovo laktaško preduzeće do sada je izvozilo 99% proizvodnje i to na tržišta EU, u zemlje Skandinavije, Afriku, Kinu i Izrael.

Osnovni proizvod preduzeća Vendom je čelični nadzemni i podzemni kontejner za otpad i kran za pražnjenje kontejnera. Proizvodnja metalnih konstrukcija i proizvoda za različite namjene u građevinskoj, automobilskoj i drugoj industriji zauzima oko 10% proizvodnje.

- Ono što nas izdvaja na tržištu je visoko kvalitetan proizvod i usluga, inovativan proizvod i u skladu sa globalnim trendom zbrinjavanja i rješavanja otpada, brzi rokovi isporuke, mogućnost brzog odgovora na specifične zahtjeve kupca, specifičnost proizvoda, kompletna ponuda proizvoda za prikupljanje i pražnjenje otpada, prilagodljivost svim uslovima terena, proizvodnja, montaža, servis i održavanje – kaže Đukanović.

Firma Vendom počela je poslovati u Laktašima 2008. godine i to kao dobavljač dijelova za čelične kontejnere za glavnog kupca u Švajcarskoj, sa svega dva radnika. Za 13 godina Vendom je izrastao u jednog od najvećih izvoznika u metalnom sektoru u BiH.

- Кljučne godine za razvoj preduzeća, povećanje obima proizvodnje i samim tim izvoza su 2014, 2019. i 2020. godina, kada dolazi do povećanja kapaciteta preduzeća, osavremenjivanja proizvodnje, sticanja najviših standarda u oblasti metalne proizvodnje (ISO 9001 i EN 1090 i 3834 ), povećanja broja radnika i obima izvoza. Od statusa dobavljača Vendom postaje partner švajcarskom kupcu i sada zajedno nastupaju na zahtjevnim tržištima EU, Skandinavije, Afrike i Izraela. Partnerska proizvodnja je u potpunosti u proizvodnim objektima Vendoma u Velikom Blaškom – priča Đukanović.

(Foto: Vendom)
Kaže da firma danas broji 126 radnika i proizvodi više od 3.000 podzemnih i nadzemnih kontejnera, 10.000 različitih metalnih konstrukcija u građevinarstvu i drugim granama industrije, kao i 100 kranova za pražnjenje kontejnera.

Direktorka Vendoma dodaje da se sada suočavaju sa vrtoglavim rastom cijena sirovina na tržištu. U takvim okolnostima najveći izazov za firmu je, kaže, održati cijene na tržištu prihvatljivim.

- Кao i kod većine ostalih izvozno orijentisanih preduzeća izazovi se svode na to kako unaprijediti kvalitet, povećati produktivnost, izboriti se sa konkurencijom… Sada nam je u fokusu radnik, cilj nam je obezbijediti što bolje uslove rada ali i života svim zaposlenim. Sistemski problem u BiH je odliv radne snage, a kako nema sistemskog odgovora na isti, privrednici moraju radnicima obezbijediti uslove koji će osigurati njihov ostanak ovdje, prije svega kroz povećanje plata ali i ostalih uslova rada i života – poručuje Đukanović.

Naglašava i benefite poslovanja na području Laktaša, budući da opština posjeduje BFC CEE sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, što govori o odnosu prema privrednicima koji tu posluju.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak