Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Osnovcima u Milićima potrebno uređenije školsko dvorište i bolja didaktička oprema - Predškolski uzrast prva saznanja stiče u vrtiću Poletarac

OŠ Aleksa Jakšić
OŠ Aleksa Jakšić (Foto: Opština Milići)
Rad osnovne škole u Milićima, koja datira od 1909. godine do danas, mijenjao se u mnogim aspektima. Neki od njih odnose se na organizaciju rada škole, prostor, materijalnu opremljenost, nastavni kadar, nastavni plan i program, kao i u odnosu na paradigmu obrazovanja na ovim prostorima u cjelini.

- Neki od predmeta koji su se izučavali 1926. godine bili su: Nauka o vjeri i moralu, Srpskohrvatski- slovenački jezik, Račun sa geometrijskim oblicima, Lijepo pisanje, ručni rad-muški i ženski itd. Rad sekcija, kada se uzme u obzir vremenska distanca od sto godina je bio naročito bogat ranije – ističe za eKapiju Jovan Zekić, vršilac dužnosti direktora Osnovne škole Aleksa Jakšić u Milićima.

Pad broja učenika, uloga roditelja, inovacije i digitalizacija u vaspitno-obrazovnom procesu su još neke od promjena koje su u mnogome mijenjale rad škole, dodaje Zekić i navodi da danas osnovna škola u Milićima u svojoj strukturi ima centralnu školu i tri područne škole: PO Derventa, PO Dubnica i PO Skugrići koje bilježe tendenciju pada broja učenika.

Radi se u dvije smjene, a broj učenika u školskoj 2020. bio je 513. Trenutno se nastava, usljed koronakrize odvija putem sredstava elektronske komunikacije i nastavni kadar se trudi da ostvari ishode učenja, onoliko koliko to dozvoljava ovakav način rada.

- Školski objekti su solidno opremljeni. Ono što nedostaje i što bi u mnogome unaprijedilo nastavni proces je didaktička oprema i učila za kabinetsku nastavu. Informatička opremljenost je adekvatna. Sredstva rada stručnih saradnika kao i namještaj bi se mogao obnoviti. Svake školske godine se trudimo da realizujemo molersko-farbarske radove u različitim objektima centralne i drugih škola, kako bi prostor bio uredan. Prošle godine sa podrškom Vlade RS adaptiran je krov, stolarija i fasada u PO Dubnica, dok je centralna škola adaptirana 2013.– kaže Zekić i dodaje da bi uređenje školskog dvorišta kompletiralo ambijent rada i učenja u školi, ali i promocija njenog rada u lokalnoj zajednici, kao i podrška osnivača.

Vrtić Poletarac
Vrtić Poletarac (Foto: JP Poletarac)

Zekić ističe da je vizija osnovne škole, i pored uslova u kojima se odvija nastavni proces u većini manjih mjesta u RS, obezbjeđivanje podrške svakom pojedinačnom učeniku i unapređenje inkluzivne kulture u školi, kao i jačanje njene vaspitne uloge.

- Stručno usavršavanje nastavnog kadra trebao bi da bude jedan od prioriteta. Projekat uređenja školskog dvorišta i unapređenje materijalno-tehničkih uslova rada u centralnoj školi – navodi Zekić potrebne radove koji će nastojati uraditi u narednom periodu.

Vrtić Poletarac želi oformiti novu grupu

Predškolska javna ustanova Poletarac u Milićima počela je 1997. sa realizacijom tročasovnog igraoničkog programa uz pomoć Save the Children organizacije.

- Zgrada je bila devastirana, oštećeni krov je godinama prokišnjavao ali se i pored takvih uslova odmah prijavilo 87-oro dece - Ljubinka Savić, direktorica Poletarca i dodaje da su registrovani pod nazivom JU Poletarac 1998. i tek tada su, i dalje u vrlo lošim uslovima, počeli sa cjelodnevnim boravkom, a finansiranje ustanove je preuzela lokalna zajednica.

Vrtič Poletarac
Vrtič Poletarac (Foto: JP Poletarac)
Španska organizacija prosvjetnih radnika Mesters per Bosnia je renovirala objekat JU Poletarac 2004. i time značajno poboljšala uslove za boravak djece. Kapacitet vrtića trenutno je oko 100 djece i to, kako navodi Savić, prostorno zadovoljava potrebe stanovništva Milića.

Zahvaljujući UNICEF-u i UNDP-u zamijenjen je namještaj u cijelom objektu i nabavljen kotao na pelet.

- Prošle godine je Vlada Republike Srpske donirala sredstva za zamjenu stolarije. Ovim aktivnostima značajno je poboljšana energetska efikasnost. Neophodno je unutrašnje krečenje objekta i uređenje dvorišta – ističe Savić i dodaje da u narednom periodu treba raditi na otvaranju još jedne grupe, kako bi se veći broj djece obuhvatio organizovanim vaspitno obrazovnim procesom.

- Potrebno je samo obezbijediti sredstva za vaspitače, jer već imamo zainteresovane roditelje i prostor – pojašnjava Savić.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak