Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

UVODNIK

(Foto: eKapija)
Trideset godina Milići su čekali da bi obnovili opštinsku samostalnost. Nakon što je 1962. opština ukinuta teritorijalnom reorganizacijom SR BiH, izradom studije ekonomske opravdanosti ponovo je formirana 1992. godine.

Od tada Opština Milići, jedna od najmlađih u RS, vrijedno radi i razvija sve segmente urbanog i savremenog stanovanja, ali i poslovanja.

Pričati ili pisati o Milićima u bilo kom obliku, privrednom naročito, je nezamislivo bez prve i najvažnije asocijacije na tu opštinu - kompanije Boksit, koja je formirana radi eksploatacije ove vrijedne rude, da bi se potom razvila u privrednog giganta, noseći stub razvoja kako Milića, tako i cijele regije.

Impozantna je brojka da su za svojih 62 godina poslovanja uložili više od 500 miliona dolara u infrastrukturne, kulturne, turističke i razvojne projekte.

Iako prepoznati u BiH, pa i regionu, kao rudarski kraj, Milići raspolažu velikim šumskim bogatstvom, zbog čega ovdje posluje i značajan broj drvoprerađivača. Manje je poznato da se na području ove opštine nalaze i kvalitetni izvori čiste vode, te da uz postojeću fabriku vode, postoje dodatni kapaciteti za njihovo još bolje iskorišćavanje.

Dodatna sredstva i napori se ulažu u razvijanje poljoprivrede, budući da je ovaj brdski kraj posebno pogodan za uzgoj jagodičastog voća, dok se razvojem plasteničke proizvodnje žele unaprijediti i povrtarstvo i kvalitet seoskog života.

Iako mlada opština, uspjela je da se organizovanim i predanim radom svrsta u red srednje razvijenih opština. Pred njima je uzbudljiv put unapređenja turističkih kapaciteta, kao i angažovanje postojećih prirodnih i kulturnih dobara.

Pred vama je, dragi čitaoci, još jedan bilten iz projekta Skeniranje gradova i opština RS. Odvojite vrijeme i upoznajte Miliće, možda baš tu leži vaša poslovna šansa.

Senka Trivić, urednik biltenaIzdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak