Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Skoro cjelokupna proizvodnja Wood Impexa ide za Evropu - Otvoreni za strateško partnerstvo u modernizaciji proizvodnje

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)
Preduzeće Wood Impex iz Milića, koje se bavi primarnom i polufinalnom preradom drveta,opstaje 26 godina i trenutno zapošljava 32 radnika.

Više od 95% svoje proizvodnje izvozi na evropsko tržište, najviše u Švedsku, Dansku, Belgiju, Austriju i Sloveniju. Svega 5% proizvodnje otpada na domaće tržište, a najznačajniji kupci sa učešćem od 60% su veletrgovci, dok na proizvođače ide 40% proizvoda.

Preduzeće se prostire na ukupno 14.000 m2 asfaltiranog prostora sa pratećom infrastrukturom. Proizvodni kapaciteti se sastoje od linije za primarno rezanje kapaciteta od 7.000 m3 u godini, zatim pogona za sušenje kapaciteta 500 m3 po ciklusu, pogona za parenje kapaciteta 60 m3 i pogona krojačnice. Sva oprema je italijanskog i njemačkog porijekla, a raspolažu i sa ne tako mlaim skladišnim i manipulativnim prostorom.

Najviše obrađuju bukvu, ali i ostale tvrde lišćare, a te sirovine koriste u proizvodnji podnih obloga, kao i u industriji namještaja.

Kako su nam rekli u ovom preduzeću, postoji stalni interes za strateško partnerstvo u unapređenju polufinalne proizvodnje, kao i izrade nekih finalnih proizvoda.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak