Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Gramel širi proizvodne kapacitete i planira izvoz ALU stolarije na evropsko tržište

(Foto: Boksit grupa)
Izdvajanjem dva sektora iz kompanije Boksit osnovano je preduzeće Gramel koje trenutno funkcioniše u okviru Boksit grupe, tako da, iako su zvanično osnovani 2019. godine, iza njih stoji dugogodišnje iskustvo, kaže za eKapiju Jugoslav Dukić, direktor Gramela, te dodaje da imaju široku lepezu proizvoda i usluga.

On navodi da planiraju proširenje kapaciteta proizvodnje ALU stolarije, izradu čeličnih konstrukcija za potrebe evropskog tržišta, ali i razvoj novih proizvoda.

U okviru sektora građevinarstva do sada su radili po sistemu "ključ u ruke" na izgradnji stambeno-poslovnih objekata.

Jugoslav Dukić
Jugoslav Dukić (Foto: Boksit grupa)
- Posebno bih izdvojio kao reprezentativan primjer zgradu direkcije Drina osiguranja. Sada radimo na dva velika projekta: rekonstrukciji sekundarne vodovodne mreže u opštini Milići i rekonstrukciji korita rijeke Zeleni Jadar. Bavimo se izradom čeličnih hala, aluminijumske stolarije, presa za papir, rezervnih dijelova, metalna galanterija - obrada čeličnih limova trapezni limovi, oluci, olučne cijevi i slično. Kao reprezentativne primjere naveo bih izradu i montažu industrijskih objekata u Posavina koka Orašje, zatim za Farmu za uzgoj pilenki i koka nosilja i ostali– ističe Dukić.

Gramel posjeduje kompletnu opremu za poslove visokogradnje, kao i za potrebe niskogradnje.

- Uz kvalitetnu radnu snagu možemo da odgovorimo svim zahtjevima tržišta. Što se tiče izvoza, trenutno sa našim poslovnim partnerima na zapadno tržište vršimo izvoz ALU stolarije kao gotovog proizvoda koji se ugrađuje u motažne kuće preduzeća Savox.

Dukić ističe da je im je poslovanje otežala trenutna epidemiološka situacija kao i da je cilj održati proizvodnju, sačuvati radna mjesta i ne ugroziti zdravlje ljudi.
(Foto: Boksit grupa)
On dodaje da na tržištu nema dovoljno kvalifikovanih radnika: zidara, tesara, bravara, varioca i drugih, te da djelimično ovaj problem rješavaju primajući mlađu nekvalifikovanu radnu snagu koju samostalno obučavaju.

- Proširujući kapacitete proizvodnje neprestano se pojavljuje potreba za novim kadrovima – ističe Dukić.

Dodaje i da im je namjera da realizuju širenje proizvodnje, kako samostalno, tako i u saradnji sa poslovnim partnerima, zatim nabavka mašine za potrebe mašinske proizvodnje "apkant prese" i izlazak na evropsko tržiše sa proizvodima ALU stolarije.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak