Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Kompleks Motela Milići idealno mjesto za kongresni, sportski i zdravstveni turizam - Gostima na raspolaganju fitnes centar i prateći sadržaji

(Foto: Boksit grupa)
Centralno mjesto u Milićima koje njeguje tradiciju pružanja ugostiteljskih i sportsko-rekreativnih turističkih usluga visokog kvaliteta jeste kompleks Motela Milići, za šta posjeduje sertifikate IS0 9001:2015 i HACCP.

Više od od 120 ležaja u sobama i apartmanima i luksuzno opremljenih bungalova, savremeno kupatilo, telefon, kablovska TV, Wi-Fi Internet, klima uređaj, kuhinja, mini bar, svrstavaju motel u sam vrh turizma na ovim prostorima.

- Restoran sa tri sale i 150 mjesta i terasa s 500 mjesta idealan su prostor za organizovanje raznih okupljanja, seminara, prezentacija i sl. Bogata gastronomska ponuda, uključujući i specijalitete od svježe pastrmke i šarana iz vlastitih ribnjaka – ističu iz ovog motela.

Bungalovi
Bungalovi (Foto: Boksit grupa)
Moderan fitnes centar s teretanom, solarijumom, saunom, đakuzijem, masažom i kozmetičkim uslugama, kao i tri teniska terena u blizini, predstavljaju izuzetnu pogodnost za odmor i rekreaciju.

U sklopu motelskog kompleksa nalaze se dva plivačka bazena - za djecu i za odrasle. Nedaleko od kompleksa su fudbalski tereni, kao i sportska hala, s 3.500 m2 dvoranskog prostora i 2.000 mjesta za sjedenje, sa parketnom podlogom i klimatizacijom, idealna za sve vrste dvoranskih sportova i održavanje sportskih i ostalih događaja najvećeg ranga.

Otvaranjem Medicinskog centra kompanije Boksit, kao najprestižnijeg centra te vrste na ovim prostorima, i obezbjeđenjem vrhunske usluge renomiranih stručnjaka, upotpunjena je ponuda u vidu zdravstvenog turizma. - Do sada je ostvareno više od 30.000 noćenja. Na godišnjem nivou realizuje se više od 1.000 noćenja, ugosti više od 60.000 posjetilaca u toku sezone i 40.000 posjetilaca van sezone. U

dosadašnjem radu gosti su bili poslovni ljudi iz cijelog svijeta, predsjednici država i vlada, ambasadori, poznati umjetnici i sportisti, sportske ekipe, kulturno-umjetnička društva itd. Motel je bio domaćin značajnih kulturnih, naučnih, poslovnih i raznih drugih manifestacija.

Muzej rudarstva i Rajkov toranj

Muzej rudarstva- unutrašnja postavka
Muzej rudarstva- unutrašnja postavka (Foto: Boksit grupa)
Na 50. rođendan Boksita, 2009. godine, otvoreni su Muzej rudarstva i Rajkov toranj, kao je ambijentalni kompleks izgrađen u znak zahvalnosti svim pregaocima, koji su dali doprinos da kompanija ničući iz zemlje bogate mineralnim sirovinama, izrasta u visine. Muzej rudarstva je koncipiran tako da se sastoji od tri odvojene postavke i sadrži oko 500 eksponata.

Prvi dio postavke smješten je u prizemlju Doma rudara. Kroz zbirke minerala, dokumenata, tematski vezanih predmeta i video-zapisa, prati rad i razvoj Boksita u prvih 50 godina. U centralnom atrijumu Doma rudara podignut je monumentalni Rajkov toranj, simbol snage, napretka i vizije Boksita, ukupne visine 77 metara. Na simboličnoj, 50 metara visokoj betonskoj konstrukciji Tornja, nalaze se ugostiteljski sadržaji u zatvorenom prostoru i na otvorenoj terasi - vidikovcu, odakle se kao na dlanu vidi grad i njegova okolina.

Drugi dio postavke smješten je na Rajkovom tornju i kroz 50 fotografija, pod nazivom Nekad i sad, vijerno oslikava velike pozitivne promjene koje su nastale u Milićima i cijeloj regiji, zahvaljujući Boksitu.

Rajkov toranj
Rajkov toranj (Foto: Boksit grupa)
Treći dio postavke je na otvorenom prostoru i predstavlja izložbu alata i opreme koji su se koristili u proizvodnji rude prvih godina rada, zaprežnih kola kojima je 1959. godine izvlačena ruda, kao i fascinantnih savremenih utovarno-transportnih mašina - bager, utovarač, damper, bušilica, buldozer i jamska lokomotiva, korištenih u tehnološkim procesima tokom proteklih decenija.

Ovaj muzej je jedinstven, kako po sadržaju i strukturi eksponata, tako i po prostoru na kome se nalaze. Kao kulturni objekat posvećen najznačajnijoj djelatnosti u Milićima, regiji Birač, pa i šire, muzej čuva od zaborava važne predmete i sjećanja na najprogresivniji period u razvoju regije. Takođe, ostaje i kao podsticaj pokoljenjima koja stasavaju u ovom, rudom boksita obojenom krajoliku, da stvaraju uvijek više i bolje.

Park velikana

Od 2010. godine Miliće krasi Park velikana sa bistama 45 značajnih ličnosti. Nastao je kao znak zahvalnosti kompanije Boksit genijalnim stvaraocima, koji su dali nemjerljiv doprinos u razvoju ljudske civilizacije. Park, kao cjelinu, čini pet odvojenih postavki: Park srpskih, ruskih, evropskih, kineskih i indijskih velikana.

(Foto: Boksit grupa)
Postamenti su rađeni od materijala sa lokalnih prostora, kojima Boksit raspolaže: pješčar tuf, dolomit i sijenit-romanit. Specifičnost Parka je i prvi grb Republike Srpske, iscrtan slobodnom rukom na podlozi, a koji se rijetko gdje može vidjeti, jer više nije u upotrebi.

Botanička bašta

Bašta se nalazi u centru Milića, u okviru privatnog stambeno-poslovnog kompleksa. Na površini od 2.000 m2 ima 137 stabala egzotičnih vrsta, sa svih kontinenata, uključujući i određeni broj iz domaćeg podneblja. Pored stabala nalaze se 22 grma pampas trave, kao i 77 tuja, koje su sastavni dio ograde botaničkog kompleksa. Botanička bašta nastala je u periodu 2017-2019. godina.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak