Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Fabrika Soligna razvija program za skandinavske zemlje - Namještaj iz vlastite linije sve zastupljeniji u proizvodnji

Pogon fabrike Soligna
Pogon fabrike Soligna (Foto: Boksit grupa)
Fabrika namještaja i masivnih ploča Soligna iz Milića svoj asortiman izvozi na tržište Evropske unije, od čega najviše u Njemačku, Austriju, Holandiju, ali i u Veliku Britaniju, Francusku, Luksemburg. Trenutno razvijaju program za skandinavske zemlje, a planiraju i razvoj posebne radne jedinice koja bi se bavila opremanjem enterijera.

- S obzirom na da smo sa radom počeli krajem 2010. godine, kada je Kompanija Boksit kupila devastiranu pilanu, koja u tom trenutku već dugo godina nije radila, bilo je puno izazova da se stigne tu gdje smo danas. Kroz nekoliko investicionih ciklusa uloženo je više od 10 mil KM. Od 2012. godine već se krenulo u proizvodnju masivnih ploča, od 2014. namještaja, a 2018. u proizvodnjou peleta, čime smo praktično zaokružili čitav ciklus, i postigli apsolutno iskorišćenje sirovine – ističe za eKapiju Slaviša Lukić, direktor Soligne.

Istovremeno, nastavlja on, moralo se raditi i na rekonstrukciji i instalaciji nove opreme.

- Uglavnom smo zapošljavali nekvalifikovanu radnu snagu, preuzetu sa biroa za zapošljavanje, i obuke smo sprovodili vlastitim kapacitetima. U skladu sa vizijom Boksit grupe, kojoj pripadamo, a koja se ogleda kroz slogan "Korak ispred", nastojimo da uvijek razmišljamo dugoročno, i anticipiramo izazove koji stoje ispred nas. U tom smislu smo i davali stipendije učenicima u SŠC Milutin Milanković u Milićima, koji su bili voljni da se školuju za struke drvopređivačkog smjera. Poseban izazov je svakako i tržište. Naše opredjeljenje od početka je bilo da nudimo kvalitet i da budemo pouzdan partner našim kupcima. Sa velim zadovoljstvom mogu konstatovati da smo u tome i uspjeli – dodaje Lukić.

(Foto: Boksit grupa)
Fabrika Soligna u tehnološkom i proizvodnom smislu ima zaokružen proces, od proreza trupaca do proizvodnje masivnih ploča i masivnog namještaja, uglavnom na bazi hrasta i bukve. Naposletku, od piljevine proizvode pelet.

- Osim linije za prorez trupaca, raspolažemo savremenom "nigos" opremom za parenje i sušenje drveta, kapaciteta oko 800 m3 u turnusu, zatim "weinig" linijom za proizvodnju širinskih i finger-joint masivnih ploča, kao i savremenom opremom za proizvodnju masivnog namještaja, uključujući i 5-osni CNC obradni centar, i liniju za završnu obradu koja pokriva lakiranje i uljenje, u zavisnosti od zahtjeva kupaca. Takođe, od piljevine koja nastaje u procesu proizvodnje proizvodimo i veoma kvalitetan pelet. Svi poslovni procesi su ustrojeni prema standardima ISO9001-2008 i FSC, čije certifikate posjedujemo skoro od samog početka – ističe Lukić.

Od osnovnog asortimana proizvoda nude širinske i cinkane "finger-joint" ploče i namještaj na bazi masiva, kao što su trpezarijski stolovi sa ili bez razvlačenja, klub i radni stolovi i stalaže, bračni i "single" kreveti, spratni kreveti, komode, vitrine i dr.

Slaviša Lukić
Slaviša Lukić (Foto: Boksit grupa)
Iako je pandemija imala uticaja na poslovanje fabrike, Lukić navodi da trenutno imaju dobru uposlenost i da plasiraju sve proizvode iz asortimana.

- Mjere zatvaranja prodajnih objekata u zemljama koje čine naše tržište nisu mogle biti bez posljedica po obim tražnje. Međutim, odgovornim pristupom u sprovođenju mjera zaštite, uspjeli smo da izbjegnemo ozbiljnije posljedice u smislu širenja virusa u kolektivu.

Opremanje enterijela i vlastita linija namještaja

Lukić nam kaže da je u planu razvoj posebne radne jedinice koja bi se bavila opremanjem enterijera. U ovoj oblasti iza sebe imaju referentan posao, a to je opremanje nove zgrade Drina osiguranja u Milićima, koji ih je podstakao da dalje razmišljaju u pravcu razvoja ovog segmenta poslovanja.

- Takođe, permanentan je proces optimazacije proizvodnih postojećih proizvodnih procesa sa aspekta produktivnosti, ekonomičnosti i efikasnosti. Isto to možemo reći i kada su u pitanju novi proizvodi. Iako imamo već ustaljen porfolio kupaca, to je živ proces, i konstantno su u pripremi novi proizvodi, za postojeće i nove kupce.

Uporedom sa serijskom proizvodnjom za velike kupce, u Soligni razvijaju i proizvode sa njihovim dizajnerskim potpisom.

- Već nekoliko godina nastupamo na najznačajnijim sajmovima namještaja, kao što je IMM Cologne i MOW- Bad Salzuflen u Njemačkoj, gdje predstavljamo namještaj koji smo mi dizajnirali, pod brendom Soligna. Osim tržišta EU, nama su svakako interesantna i druga tržišta, pa smo tako npr. posjetili i sajmove u Rusiji i Kini.

(Foto: Boksit grupa)
Što se tiče trendova Lukić ističe da je već nekoliko godina unazad značajna po tražnja za namještajem gdje se kombinuje drvo i metal.

- Hrast, i to uglavnom u rustik varijanti, sa završnom obradom u bio ulju, takođe je već nekoliko godina unazad najtraženiji, iako i namještaj na bazi bukve ima svoje tržište. Kupci sve više obraćaju pažnju i na funkcionalnost proizvoda, pa tako u asortimanu imamo dosta proizvoda kao što su trpezarijski stolovi sa mehanizmima za razvlačenje, klub stolovi koji takođe sa posebnim mehanizmima nude višestruku funkcionalnost, kao što je prilagođavanje visine, prostor za odlaganje predmeta i slično. Pojava pandemije, koja je uticala na podsticanje rada od kuće, značajno je podigla i tražnju za radnim stolovima i drugim kancelarijskim namještajem.

Zadovoljan kupac najvažnija potvrda kvaliteta

Što se tiče nabavke sirovine, u prvom redu bukve, jele i smrče, u Soligni je isključivo kupuju od JPŠ Šume RS.

- Regija Birač, u kojoj je i smještena naša fabrika, raspolaže sa veoma kvalitetnom bukvom. Nažalost, pomenuto preduzeće ne raspolaže sa dovoljnim količinama hrasta, pa kada je u pitanju ova vrsta sirovine, potrebne količine nabavljamo i u vidu prorezane građe, iz drugih dijelova BiH, ali i iz uvoza, uglavnom iz Srbije i Hrvatske. Drvo je specifična sirovina, i svakako da je povremeno bilo problema u nabavci, i kada je u pitanju kvantitet, ali i kvalitet. Međutim, i kada je hrast u pitanju, uspjeli smo kroz višegodišnju saradnju da razvijemo dobre odnose sa određenim dobavljačima, tako da se nadam da neće biti većih problema u ovom smislu.

Lukić pojašnjava da je za kvalitetan namještaj od drveta sve bitno, počevši od dizajna, dobre tehničke razrade, kvaliteta sirovine i kvalitetne pripreme sirovine, kao i kvaliteta okova, materijala za završnu obradu.

- U samom procesu proizvodnje, veoma je važno uspostaviti međufaznu kontrolu kvaliteta, sa jasno definisanim kriterijumima. Na kraju, zadovoljan kupac je najvažnija potvrda kvaliteta.

(Foto: Boksit grupa)
Optimizacija i fleksibilnost kao razvojni put

Lukić dodaje da su u stalnom procesu optimizacije asortimana proizvoda, pri čemu nastoje da se kreću ka ponudi namještaja većeg cjenovnog ranga. To zahtijeva upotrebu sofisticirane opreme, u koju su uložili značajna sredstva, a koji opet pozitivno utiče i na iskorišćenje sirovine.

- Cilj nam je svakako da što više oplemenimo resurs koji koristimo, te kroz proizvodnju ostvarimo veću dodatnu vrijednost, a da istovremeno udovoljimo očekivanjima kupaca, kako u pogledu estetike, tako i u pogledu funkcionalnosti. U ovom smislu, kako je već i navedeno, radi se i na razvoju i promovisanju vlastitog dizajna, sa ciljem da se njegovo učešće u ukupnoj realizaciji, stalno povećava. Tu već imamo određene rezultate, i neki proizvodi našeg dizajna prodaju se na tržištu Njemačke i Velike Britanije. Našu proizvodnju namještaja prati i ozbiljna tehnička priprema, koju čine mladi i ambiciozni inženjeri, a dalja nadogradnja će ići i u pravcu opremanja enterijera. Jasno je da radimo u složenim uslovima, globalno gledano, i to će sigurno nametati neke nove izazove. Međutim, vjerujem u našu fleksibilnost, i vitalnost. Ukupno gledano, kao i do sada, i ubuduće ćemo nastojati da budemo korak ispred – zaključuje Lukić.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak