Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Milićki dom zdravlja pozitivno poslovanje seli na trezorski sistem - Za još bolju uslugu potrebno novo sanitetsko vozilo

(Foto: JZU Dom zdravlja Sveti Nikola Milići)
Dom zdravlja Sveti Nikola je javna zdravstvena ustanova koja obezbjeđuje primarni nivo zdravstvene zaštite za stanovnike Milića. Imaju šest timova porodične medicine, zatim konsultativno-specijalističa službu iz oblasti pedijatrije i ginekologije, higijensko-epidemiološka službu, službu hitne medicinske pomoći, zatim službu za laboratorijsku dijagnostiku, za RTG i UZ dijagnostiku, stomatološku, kao i službu zajedničkih poslova.

U menadžentu ove zdravstvene ustanove posebno su ponosni što ih je početkom 2021. Predsjednik RS odlikovao medaljom zasluga za narod, ali i opštinskim priznanjem "Zlatni grb opštine Milići" sa "Poveljom opštine Milići" koje im je dodijeljeno prošle godine.

Kako za eKapiju ističe dr Tanja Sušić, direktorka Dom zdravlja Sveti Nikola, da bi primarni nivo zdravstvene zaštite u toj opštini bio potpuniji preduzimaju se i aktivnosti na promociji očuvanja zdravlja, kao i aktivnosti liječenja i njege u kući, te hitnog sanitetskog prevoza.

- Od 2020. godine u Domu zdravlja postoji i COVID tim čiji je osnovni cilj očuvanje zdravlja građana i smanjenje negativnog uticaja koronavirusa. Dom zdravlja je spreman da zbrine pacijente svih starosnih uzrasta, sa različitom patologijom, a sve na nivou primarne zdravstvene zaštite o kojoj je prethodno govoreno – kaže dr Sušić.

Smatra da bi trebalo razmišljati u pravcu poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite, u svakom smilu, i da na tome treba aktivno raditi.

- Nasuprot ovome, veliki je broj sputavajućih faktora. Uglavnom, sadašnji Dom zdravlja ispunjava uslove u pogledu prostora, kadra i opreme. Ovdje je važno pomenuti da u Milićima, osim Doma zdravlja, koji pruža primarnu zdravstvenu zaštitu, postoji i sekundarni nivo zdravstvene zaštite, koji dopunjuje primarnu zdravstvenu zaštitu i pruža organizovanu i kontinuiranu pomoć i podršku – kaže Sušić i dodaje da ono što najviše nedostaje ovoj ustanovi jeste sanitetsko vozilo.

- Postojeći vozni park je dosta star i neadekvatan, kako za hitne intervencije, tako i za kućne posjete pacijentima čije je zdravstveno stanje takve prirode da ne mogu samostalno doći u Dom zdravlja.

Trezorski sistem poslovanja

dr Tanja Sušić
dr Tanja Sušić (Foto: Dom zdravlja Sveti Nikola )
Dom zdravlja u Milićima, uz ostale poslove, trenutno je u pripremi za prelazak na trezorski sistem poslovanja.

- Imajući u vidu uvjeravanja resornog ministarstva da je cilj prelaska na trezor namjensko trošenje sredstava, odnosno da je to isključivo radi kontrole i transparentnosti, onda prelazak na trezor, za naš Dom zdravlja, ne prestavlja posebnu novinu. Dakle, Dom zdravlja Sveti Nikola već posluje po principima namjenskog trošenja sredstava i transparentnosti. U prilog tome govori činjenica da Dom zdravlja, u posljednje tri godine, posluje pozitivno, što je opet i jedan od razloga što smo među prvima koji počinju ovakvav sistem poslovanja – pojašnjava dr Sušić.

Konstatno usavršavanje i poštovanje pacijenata

Doktori milićkog doma zdravlja redovno posjećuju edukacije jer je, kako kaže dr Sušić to i uslov za izdavanje i obnavljanje licenci, javnih isprava, kojima se dokazuje sposobnost za samostalno obavljanje zdravstvene djelatnosti.

- Lično sam mišljenja da je stručno usavršavanje jako važno u oblasti medicine, osim toga što je ono za doktore i obavezno – ističe dr Sušić i dodaje da je za najkvalitetniji rad ljekara stručnost na prvom mjestu, a onda i poštovanje određenih načela zdravstvene zaštite, kao što su jednakost, dostupnost, kontinuitet i slično.

- Podjednako je važno uvažavanje i prava pacijenata u ostvarivanju zdravstvene zaštite, odnosno pravo da zdravstvenu zaštitu ostvaruju uz poštovanje najvišeg mogućeg standarda ljudskih prava i vrijednosti. Nekada je i riječ lijek.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak