Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Više od 2.500 operacija za četiri godine rada Specijalne bolnice u Milićima - Cilj postati regionalni centar oftalmološke hirurgije

Medicinski centar Milići
Medicinski centar Milići (Foto: Milan Vidović)
Zdravstvena ustanova Specijalna bolnica iz hirurških oblasti Boksit Milići je osnovana 1. januara 2018. godine. Čini je savremeno opremljen hirurški blok sa dvije operacione sale i intenzivnom njegom sa tri boksa za praćenje i nadzor operisanih pacijenata koji su opremljeni za monitorning vitalnih parametara, kardio-pulmonalnom reanimacijom, mehaničkom ventilacijom sa respiratorom, centralnim dovodom gasova i centralnom ventilacijom.

U okviru ovog zdravstevnog centra do sada je izvršeno više od 2.500 operacija. Bolnički stacionar ima šest soba apartmanskog tipa sa ukupno 12 savremeno opremljenih kreveta.

- Bolesničke sobe su uglavnom jednokrevetne i dvokrevetne, svaka u svom sastavu ima kupatilo, televizor, bežični internet, klima uređaj i centralno grijanje, centralni dovod gasova i opremu za monitorning vitalnih parametara – navodi za eKapiju direktor bolnice prim. dr Milan Vidović.

Prim. dr Milan Vidović
Prim. dr Milan Vidović (Foto: Milan Vidović)
On dodaje da se u sastavu specijalne bolnice nalazi odjeljenje opšte hirurgije gdje se vrše sve vrste operacija opšte i abdominalne hirurgije, laparoskopske operacije, glandularne i vaskularne hirurgije, neurohirurške operacije, operacije urološke hirurgije kao što su klasične i endoskopske operacije, dok se razbijanje kamena u kanalu jedino radi u ovoj bolnici u istočnom djelu Republike Srpske.

- Bolnica ima i odjeljenje oftalmologije opremljeno savremenim mikroskopom Carl Zeiss i Facoemulsificador Alcon Infiniti na kome se uspješno vrše operacije katarakte savremenom metodom, fakoemulzifikacijom sa ugradnjom IO sočiva visokog kvaliteta, glaukomi i drugi oftalmološki operativni zahvati, a do sada je urađeno oko 1.500 operativnih zahvata – kaže Vidović i navodi da su korisnici usluga dominantno iz istočnog dijela Republike Srpske, od Bijeljine do Trebinja, ali i sa drugih prostora Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Oftalmološko odjeljenje
Oftalmološko odjeljenje (Foto: Milan Vidović)
U bolnici je zaposleno jedanaest ljekara specijalista, jedan magistar farmacije, dva medicinska tehničara VSS, devet medicisnkih tehničara SSS, kao i tri nemedicinska radnika.

- Strateški planovi naše ustanove su afirmacija oftalmološke hirurgije kao regionalnog centra, daljni razvoj već afirmisane laparoskopske hirurgije, endoskopskih uroloških intervencija, endoskopskih gastroenteroloških dijagnostičkih procedura i operativnih intervencija što je sve moguće sa nastavkom dosadašnje uspješne saradnje u sistemu Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, povećanjem obima komercijalnih usluga sa vrlo pristupačnim cijenama i visokim standardom koje pružamo našim pacijentima – ističe Vidović.

Kako kaže, ova zdravstvena ustanova je u postupku sertifikacije ostvarila značajne rezultate, te očekuju da će ih i nastaviti sa poboljšanjem epidemiološke situacije zbog pandemije COVID 19.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak