Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Digitalizacija zavičajne zbirke imperativ u poslovanju milićke Narodne biblioteke - Vrata otvorena i korisnicima iz regije

(Foto: Zoran Džinkić)
Narodna biblioteka Milići je jedna od najmlađih biobliotekarskih ustanova u RS. Osnovana je 2002. godine, a kako kaže njen direktor Zoran Džinkić, mogu biti zadovoljni svim onim što su uradili u prethodnih 18 godina.

- Naša bilioteka je u ovom relativno kratkom periodu uspjela da se nametne kao jedna od bolje organizovanih bilioteka na Matičnom području Zvornika. Kao dokaz tome su i nagrade od opštine kako za pojedince, tako i za kolektiv i nagrada "Đorđe Pejanović" za najboljeg bibliotekara od Društva bibliotekara RS. Biblioteka zapošljava četiri radnika, od toga dva knjižničara, bibliotekara i direktora. Prostora za napredak ima još mnogo i svi u kolektivu se trudimo da rezultati budu što bolji – kaže nam Džinkić.

On dodaje da je njihova biblioteka uključena u Cobiss sistem, u kome je takođe i jedan dio biblioteka Republike Srpske, kao i druge ustanove ovog tipa iz regiona.

- Putem ovog sistema korisnici mogu pretraživati i rezervisati građu i u zajedničkom katalogu biblioteka RS i u pojedinačnim katalozima. Digitalizacija zavičajne zbirke je ono na čemu se mora raditi u budućnosti, to je imperativ u svakoj iole uređenoj biblioteci i ona bi morala biti izrađena u skladu sa principima otvorenog pristupa znanju i informacijama. Takva digitalizovana građa predstavlja javno nacionalno dobro – navodi Džinkić.

Zoran Džinkić
Zoran Džinkić (Foto: Zoran Džinkić)
Navodi da ustanova trenutno, zbog aktuelne situacije sa korona virusom, obavlja uglavnom primarnu djelatnost biblioteka, a to je nabavka, obrada, čuvanje i izdavanje publikacija.

- Nadamo se da će u bliskoj budućnosti biblioteka ponovo organizovati razne kulturno-obrazovne programe i radionice, iako smo za sve te kulturne sadržaje limitarani prostorom. Sada nemamo dovoljno prostora niti za adekvatnu čitaonicu. Naši građani imaju sklonosti i vole da pozajmljuju knjige i čitaju. Zaposleni u biblioteci im izlaze u susret kod odabira i nabavki novih publikacija, tako što više puta u godini nabavljamo nova izdanja i to uglavnom najčitanija u regionu i šire. Možemo se pohvaliti što imamo i korisnike iz drugih opština.

Nedostaje kulturni centar i amatersko pozorište

Džinkić navodi da Milićima imaju potrebu za jednom reprezentativnom institucijom poput kulturnog centra.

- Moderan, namjenski objekat koji posjeduje dvoranu i izložbeni salon za pozorišne predstave, filmske predstave, izložbe slika, književne večeri, sastanke i seminare. To bi trebalo da bude centar koji je svojom programskom orjentacijom okrenut ka promociji vrijednosti otvorenog, kulturnog i demokratskog društva. Takva ustanova bi imala za cilj zadovoljavanje kulturnih potreba građana, podsticanja i očuvanja kulturne baštine, slobode savremenog stvaralaštva i prava na kulturno ostvarivanje – kaže Džinkić.

(Foto: Zoran Džinkić)
Smatra da je svaki oblik kulture važan za duhovni razvoj čovjeka, od tradicionalnih narodnih igara do pozorišta i opere.

- Koje će se kulturne manifestacije organizovati zavisi od kapaciteta organizatora i sklonosti i ukusa gledalaca. Za Miliće su važne kulturno sportske manifestacije koje se već duži niz godina održavaju, a to su Avgustovski dani kulture i sporta u organizaciji Opštine Milići i Ljetni festival kulture i sporta u organizaciji kompanije Boksit. Naravno da bi svi voljeli da građanima možemo ponuditi kvalitetan i šarenolik izbor kulturnih sadržaja, možda najviše u vidu nekog amaterskog pozorišta. Ove godine nisu planirane nikakve kulturne manifestacije zbog pomenute pandemije.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak