Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Osamostaljivanje Šumskog gazdinstva Milići donijelo odlične razultate - U planu obnova upravne zgrade i šumarskih kuća

(Foto: Milomir Kovačević)
Odlukom Vlade Republike Srpske u maju 2016. godine, formirano je milićko šumsko privredno područje na kojem je korišćenje šuma i šumskog zemljišta, uz obavezu održavanja povjereno Šumskom gazdinstvu Milići sa sjedištem u istoimenoj opštini.

- Prije navedenog perioda smo poslovali kao šumska uprava Milići, u okviru ŠG Birač Vlasenica, a tada je izvršena registracija šumskog gazdinstva i sada radimo kao samostalni privredni subjekt. U okviru gazdinstva imamo samostalne sledeće službe: služba imovinsko-pravnih, kadrovskih i opštih poslova, služba za komercijalne i finansijsko-knjigovodstvene poslove i služba za pripremu, planiranje, praćenje i unapređenje proizvodnje koje dosta efikasnije i produktivnije rade u odnosu na period zajedničkog djelovanja – navodi za eKapiju, Igor Golić, direktor Šumskog gazdinstva Milići.

On navodi da je osnovni razlog osamostaljivanja je što je ŠG Birač bio jedan kompleksan i nefunkcionalan sistem jer se gazdinstvo rasprostiralo na pet opština (Milići, Vlasenica, Šekovići, Zvornik i Osmaci) sa lošom organizacijom i sistematizacijom radnih mjesta a samim tim i lošom komunikacijom rukovodećih struktura što je rezultovalo dugogodišnjim finansijskim gubicima i dovelo preduzeće na rub egzistencije.

- Za to vrijeme šumska uprava Milići je imala optimalan broj radnika, odlične finansijske i fizičke pokazatelje u proizvodnji u odnosu na druge šumske uprave i postavilo se pitanje daljeg učešća i djelovanja ove uprave u sklopu ŠG Birač. Stvorili su se uslovi za osamostaljivanje i formiranje ŠG Milići i pokazalo se da je to bio odličan potez – navodi Golić.

Dodaje da su izuzetno zadovoljni i ponosni radom u prethodnih nepunih pet godina samostalnog rada.

- Želimo napomenuti da je ŠG Milići izgradilo odličan imidž kod svih poslovnih partnera. Redovno isplaćujemo obaveze prema lokalnoj zajednici, dobavljačima, plate radnicima su redovne i za kratko vrijeme ovo preduzeće je postalo ugledno kako na lokalnom nivou, tako i šire.

Posebnost Pančićeva omorika

Ukupna površina ovog šumskog privrednog područja je 11.549,87 ha, a dominiraju visoke šume koje se prostiru na 6.690,19 ha ili 57,92% ukupne površine šumskoprivrednog područja. Zalihe drvne zapremine iznose ukupno 2.915.637 m3 od čega je lišćara 1.980.096 m3 ili 67,91%, a četinara 935.541 m3 ili 32,09%.

U ukupnoj zapremini najveće učešće uzimaju visoke šume sa prirodnom obnovom sa 2.419.584 m3 ili 83%. Obim sječa, etat u m3 za 10-godišnji period iznosi 519.290 m3 sveukupne drvne mase. Na godišnjem nivou iznosi 51.929 m3 u omjeru: četinari 13.272 m3 (25,56%), lišćari 38.657 m3 (74,44%).

Pančićeva omorika
Pančićeva omorika (Foto: Milomir Kovačević)
Preovlađuju šume bukve acidofilnog karaktera Luzulo–fagetum, sporadično musci–fagetum, a na krečnjačkim zemljištima rasprostranjene su neutrofilne šume bukve. U višim dijelovima područja najzastupljenije su šume bukve i jele sa smrčom, a kao posebnost milićkih šuma tu su reliktne fitocenoze Pančićeve omorike.

- Na početku 2021. godine smo potpisali ugovore sa drvoprerađivačima, a u skladu sa kriterijumima i raspodjelom koju vrše Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i JPŠ Šume Republike Srpske. Više vrijedne sortimente, trupce lišćara i četinara, isporučujemo uglavnom kupcima iz Milića, dok niže vrijedne sortimente, celulozno i ogrevno drvo, prodajemo kupcima sa naše regije. Posebno je velika potražnja za trupcem bukve koja dva do tri puta prevazilazi našu proizvodnju za navedenim sortimentom. Najznačajniji kupci su fabrika namještaja i masivnih ploča Soligna koja posluje u okviru kompanije Boksit, Savox i Wood Impex – pojašnjava Golić.

Pandemija usporila napredovanje

Kako kaže Golić, pandemija koronavirusa je u velikoj mjeri otežala rad i poslovanje u 2020. i značajno usporila rad i napredovanje preduzeća.

- Usporen je i rad izvođača radova što je rezultovalo izvršenje plana proizvodnje od samo 83% u otpremi. Ispunjen je plan šumsko – uzgojnih radova koji je podrazumijevao pošumljavanje i popunjavanje šumskih kultura i čišćenje šumskih kultura od korova i nepoželjnih vrsta. Zbog poremećenog stanja na svjetskom tržištu smanjena je potražnja za šumskim drvnim sortimentima, a takođe produženi su rokovi plaćanja za drvoprerađivače što je narušilo likvidnost preduzeća i poslovanje koje je bilo lošije u odnosu na prethodne godine. Imajući u vidu kredite i razne obaveze kojim smo opterećeni, a koje smo nepravedno nasledili prilikom diobnog bilansa sa ŠG Birač, finansijski rezultat je mogao biti značajno bolji.

Igor Golić
Igor Golić (Foto: Milomir Kovačević)
U planu obnova upravne zgrade i šumarskih kuća

Kako nam kaže, u milićkom gazdinstvu svake godine se značajna sredstva ulažu u pošumljavanje, popunjavanje šumskih kultura, njegu šumskih kultura i ostale šumsko-uzgojne radove. U svrhu lakšeg i produktivnijeg izvršenja poslova investicije će ići i u pravcu izgradnje novih šumskih, kao i u tekuća održavanja šumskih i lokalnih puteva sa kojih se otpremaju šumski drvni sortimenti.

- Pošto ŠG Milići nema sopstvenu radnu jedinicu sa šumskim traktorima, neće se ići u investiranje te vrste mehanizacije, već u kupovinu terenskih vozila marke Lada Niva, s obzirom na starost i neupotrebljivost starih vozila. Takođe, investiraće se u rekonstrukciju upravne zgrade šumskog gazdinstva kao i u obnovu šumarskih kuća koje su većinom stare i oronule – dodaje direktor Golić.

On ističe da se u cilju suzbijanja bespravnih sječa, krađa i nelegalnog prometa šumskih drvnih sortimenata redovno održavaju sastanci sa predstavnicima policijske stanice Milići.

- Cilj je da se na još viši nivo podigne koordinacija i saradnja gazdinstva i policijske stanice, da se pojačaju kontrole prometa i da se naročito obrati pažnja na bespravnu sječu privatnih šuma koje su se u najvećoj mjeri vršile na području opštine Milići. Takođe, putem sredstava javnog informisanja informišemo lokalno stanovništvo o proceduri za vršenje sječe u privatnim šumama i posledicama-kaznama za bespravne sječe, krađu i nelegalan promet šumskih drvnih sortimenata.

(Foto: Milomir Kovačević)
Dodatni prihod od ostalih šumskih proizvoda

Prema planu za 2021. predviđena je sječa 45.925 m3 sveukupne drvne mase. Od šumsko-uzgojnih radova, planirano je pošumljavanje na površini od 2,50 ha, popunjavanje kultura na 0,5ha i njega kultura na površini od 82,74 ha.

- U prethodnoj godini je oformljen sektor za ostale šumske proizvode čemu ćemo posvetiti posebnu pažnju i gdje očekujemo dodatan i značajan prihod. Ostalim šumskim proizvodima se smatraju svi biotički proizvodi osim šumskih drvnih sortimenata i tu spadaju: šumske biljke, proizvodi životinjskog porijekla, a njihovo korišćenje podrazumijeva sakupljanje, skladištenje, obrada, pakovanje, transport i druge aktivnosti – kaže Golić i napominje da Šume Republike Srpske posjeduju FSC certifikat što je dokaz da se i u ovom gazdinstvu šumom i šumskim zemljištem gazduje prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima.

- Cilj našeg rada i djelovanja je da se promoviše ekološki odgovorno, društveno korisno i ekonomski održivo gazdovanje šumama. Prethodnih godina smo imali kontrole delegacije FSC iz Slovačke koji su bili izuzetno zadovoljni viđenim, čime smo dobili priznanje da se na odgovoran način gazduje ovim izuzetno značajnim nacionalnim resursom – zaključuje Golić.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak