Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

UVODNIK

Vedrana Marković
Vedrana Marković (Foto: eKapija)
Petrovo, mala opština na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, ima sve što je uskraćeno savremenom čovjeku u velikom gradu. Nezagađen zrak, pitka izvorska voda i zdrava hrana, uz lagan tempo življenja na prvi mah i više nego dovoljno. Usporimo, udahnimo duboko i odmorimo! Upravo nas je pojava virusa korona naprasno otrijeznila i ispalila hitac opomene da je krajnje vrijeme za povratak prirodi i izgubljenim zdravim navikama. Ili tačnije - povratak sebi samima.

Petrovo se smjestilo u podnožju Ozrena sa svim njegovim ljepotama i potencijalima. Bogat je prirodnim pitkim vodama, ljekovitim termalnim izvorima, rudama i mineralima. Uz nazagađeno okruženje, Ozren je svojevrsna vazdušna banja pa ne čudi što je za vrijeme kraljevine Jugoslavije postojalo odmaralište i lječilište u današnjem naselju Kaluđerica.

Uz sva bogatstva i prirodne resurse za ekonomski razvoj ovog kraja, u nevjericu nas tjera saznanje da Petrovo spada u kategoriju nerazvijenih opština. Na to pomislite samo jedno – u čemu je kvar?

Nisu svi zažmurili na petrovačke potencijale. Danas u ovoj opštini rade privredni subjekti od značaja za ekonomiju cijele zemlje pa ušuškani u podnožju Ozrena kuju planove za nove projekte i investicije. U jednom periodu, ne tako davno, opština Petrovo je bila na trećem mjestu po izvozu u cijeloj dobojskoj regiji. Dominantne grane privrede su one gdje leži i najveća šansa za dalji razvoj - prerađivačka industrija, poljoprivreda i turizam. Turistički potencijali su, možda, i najmanje iskorišćeni.

Komparativne prednosti kraja su i blizina privredno dobro razvijenog Tuzlanskog kantona, teritorijalna naslonjenost na grad Doboj, magistralni put Doboj-Tuzla, a postoji i željeznička veza ovim pravcem sa privrednim kolosjecima u Sočkovcu i Novom Petrovu.

Dobrodošli u Petrovo, mjesto sa svim predispozicijama za privredni razvoj i ekonomski prosperitet. U ovakvom ambijentu i prirodnom okruženju domaćin mora biti ponosan, a gost samo na dobitku. O neiskorišćenom potencijalu i razvojnim šansama opštine podno Ozrena, čitajte u narednim redovima.

Vedrana Marković, urednik biltena



Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak