Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Šumska uprava Petrovo isporučila 5.500 m3 drvnih sortimenata u 2020. - Potražnja prerađivača mnogo veća od ponude

(Foto: Milomir Vasić)
Opština Petrovo je izuzetno bogata šumama, što pokazuje podatak da je 65% teritorije brdsko-planinsko područje. Šumska uprava (ŠU) Petrovo raspolaže sa ukupno 4.803 ha šumskog zemljišta, od čega su 4.430 ha neminirane i 373 ha minirane površine. Od neminiranih najveću površinu čine visoke šume i to 3.637 h, na 513 ha su šumske kulture, oko 185 ha izdanačkih šuma, a ostatak od oko 100 ha čine šumske komunikacije i protivpožarne pruge.

Na teritoriji opštine Petrovo nalazi se i 373 ha miniranih šuma gdje je opet najviše visokih šuma, pa šumskih kultura, dok ostatak čine izdanačke šume i površine podesne za pošumljavanje, navedeno je iz Šumske uprave Petrovo.

Osim toga, na teritoriji opštine oko 2.000 ha pod šumama je u privatnom vlasništvu.

Šumska uprava Petrovo u 2020. godini proizvela je i isporučila oko 5.500 m3 šumskih drvnih sortimenata. Prema riječima Gorana Đurića, revirnika ŠU Petrovo, kvalitet sortimenata je na zadovoljavajućem nivou, iako je potražnja mnogo veća od ponude.

- Kvalitet isporučenih sortimenata je dobar, pogotovo četinara, a prerađivači su zadovoljni odnosom cijene i kvaliteta. Potražnja prerađivača je trenutno dosta veća od one koju ŠU Petrovo može da obezbijedi, pogotovo zbog kvaliteta i strukture šumskih drvnih sortimenata koje prerađivači traže – kaže Đurić.

Šumska uprava Petrovo sarađuje sa tri veća prerađivača drveta u opštini, kao i nekoliko manjih sa kojima imaju korektnu saradnju.

Đurić ističe da se lokalni prerađivači uglavnom bave preradom lišćarskih vrsta drveta, dok se na teritoriji ŠU Petrovo uglavnom nalaze četinarske vrste, prije svega crni i bijeli bor.

- Zbog toga prerađivači nabavku lišćarskih vrsta vrše iz šire okoline, odnosno, sa područja drugih opština, a četinare uglavnom koriste sa teritorije naše opštine.

Đurić ocjenjuje da je na području opštine dobra iskorištenost šumskih drvnih sortimenata, a da u narednom periodu veću pažnju treba posvetiti uzgoju i zaštiti šume.

- Planiramo staviti veći akcenat na uzgoj i zaštitu, kao i podizanje novih šuma. Primjer toga je 2020. godina kada je posađeno 81.000 sadnica crnog bora na oko 32,60 ha šumskog zemljišta.

Naglašava da na području opštine nisu iskorišteni potencijali za djelatnosti poput lovnog turizma i prikupljanja bilja i šumskih plodova.

- U fazi izrade su projekti vezani za sporedne šumske proizvode poput ljekovitog bilja (trava iva, šipak, majčina dušica) kao i procjena vrste i količine jestivih gljiva. Tu svakako treba tražiti šansu za dodatni prihod.

U Šumskoj upravi Petrovo zadovoljni su postignutim rezultatima. Kažu da u proteklom periodu nije bilo većih problema sa nelegalnom sječom šuma, tek sporadični slučajevi.

- Poslovni rezultati za 2020. godinu su u potpunosti ispunjeni, pa očekujemo da tako nastavimo i sljedeće godine – kaže Đurić.

Šumska uprava Petrovo posluje u sastavu Šumskog gazdinstva Doboj koje pripada JP Šume RS sa sjedištem u Sokocu.



Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak