Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Opština Petrovo pomaže ozrenska sela u FBiH - Povratnicima potrebna i podrška državnih institucija

(Foto: Opština Petrovo )
Plan Opštine Petrovo u narednom periodu je da pomogne povratničku populaciju u ozrenskim selima, u zaleđu ove opštine, koja su po Dejtonskom sporazumu pripala Federaciji BiH. Sela su teritorijalno naslonjena na opštinu Petrovo i grad Doboj i očekuju pomoć od te dvije lokalne zajednice, navodi načelnik opštine Petrovo Ozren Petković.

Kaže da je pomoći bilo i u proteklom periodu ali nedovoljno za njihove potrebe.

- Ovo je zaista bolna tema. Nažalost, usljed ratnih dešavanja dobar dio Ozrena, više od 30 sela gdje je živio srpski živalj, morao je da se iseli. Samo mali dio stanovništva uspio je da ostvari pravo na povratak, uglavnom se radi o starijoj populaciji. Budžet naše opštine je skroman, jer je Petrovo u redu nerazvijenih opština Srpske, ali pomažemo i pomagaćemo prije svega u održavanju infrastrukture, posebno putnih komunikacija, ali i kod izrade i aplikacije projekata koji se kandiduju kako Savjetu ministara BiH, tako i entitetskim vladama i međunarodnim zajednicama.

Kako navodi načelnik Petrova, riječ je uglavnom o starijim ljudima koji teško žive i bave se poljoprivredom.

- Pored svih nedaća koje su ih zadesile, oni su i u nezahvalnoj situaciji kada je u pitanju teritorijalna pripadnost, jer po Dejtonskoj granici pripadaju Federaciji BiH, odnosno opštini Lukavac, a po svemu drugom su zavisni od opštine Petrovo ili grada Doboja. Pomoć koju im mi pružamo, u vidu održavanja puteva i slično, doprinosi tome da im je barem malo olakšana komunikacija sa opštinom Petrovo, da mogu doći do Doma zdravlja ili drugih ustanova.

Namjera načelnika opštine Petrovo je da na proljeće organizuje susret predstavnika ovih sela sa nadležnim institucijama Republike Srpske, kako bi se zajedničkim snagama našlo rješenje za lakši život na ovom prostoru.

(Foto: Opština Petrovo )
- Krajem prošle godine održao sam poslednji u nizu sastanaka sa mještanima ovog dijela Ozrena. Izložili su mi svoje probleme, razgovarali so o mogućim pravcima saradnje i mogućnostima pomoći. Dogovorili smo da oni oforme tijelo tipa Savjeta mjesnih zajednica, u kom bi bili predstavnici svih ovih sela gdje žive Srbi povratnici, te da se jednom mjesečno sastajemo i dogovaramo šta i kako dalje. Smatram da je dobra međusobna komunikacija i informisanost neophodna polazna tačka za bilo kakvu saradnju, zajedničke projekte ili nešto slično – kaže Petković.

Ističe da se ne smije dozvoliti da u ozrenskim selima ponovo napuste svoja ognjišta.

- Na pomenutom sastanku predočeno mi je da su ovi ljudi jednostavno nemaju uslova za življenje, i ne osjećaju se sigurno. Njihovo napuštanje vjekovnih ognjišta bilo bi velika katastrofa, ne samo za te ljude ili za opštinu Petrovo, nego i za kompletnu Republiku Srpsku. To bi značilo da veći dio Ozrena, koji je odvajkada čisto srpska teritorija, ostaje prostor bez ljudi, zemlja koja bi sigurno vremenom završila u vlasništvu nekih doseljenika, neke druge etničke grupe. Zbog tih ljudi, zbog naših predaka i svetinja, to se ne smije dozvoliti.




Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak