Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

UVODNIK

Senka Trivić
Senka Trivić (Foto: eKapija)
Nije Sokolac samo Romanija, ali Sokolac ne bi bio što jeste bez Romanije. Hladne su i duge zime, dok su srca stanovnika ovog kraja topla i dobroćudna, a ruke marljive i ne boje se teškog rada.

Sokočani imaju čime da se ponose. Priroda im je podarila bogatstvo šumama, bistrim rijekama, obilnim pašnjacima... Zato je mlijeko sa ovih krajeva visokokvalitetno, a mliječni proizvodi poput kajmaka i sira cijenjeni i nadaleko poznati.

Tradiciju proizvodnje skorup-kajmaka od zaborava su otrgle članice udruženja Romanijski skorup kajmak i zahvaljujući njima ovaj autohtoni proizvod dobio je i međunarodno priznanje.

U šumarstvu je Sokolac među vodećim opštinama Republike Srpske. Zalihe drvne mase u ovoj opštinu su 12.183.000 m3, a desetogodišnji plan sječe je 1.914.765 m3.

Zato se drvna industrija posebno razvila, pa je veliki broj zaposlenih uključen u rad pilanskih postrojenja, kao i u proizvodnji peleta, drvnog namještaja, stolarije i dr. No, nedostaje bolja iskorišćenost šumskih potencijala kao i veći stepen finalne obrade, kako bi uvećali profit od ovog prirodnog bogatstva, svakako na zadovoljstvo svih Sokočana.

Ima Sokolac i drugih razvojnih mogućnosti, prije svega u tekstilnoj i poljoprivrednoj proizvodnji. Investitori, domaći i strani, su i više nego dobrodošli, a lokalna samouprava nastoji da ih privuče brojnim olakšicama i fleksibilnošću u administraciji.

Brojni su i razvojni projekti u planu, od kojih svakako valja istaći izgradnju Gradske kuće, etno naselja Sokolovgrad, postrojenja za preradu vode i drugi.

Posljednjih godina prošireni su turistički i sportski kapaciteti, dok su Strategijom razvoja opštine Sokolac za period 2020-2030. ove oblasti definisane kao buduće pokretačke grane privrede.

Sokolac je u srcu Romanije, ali i u srcu svakog putnika prolaznika i namjernika. Tu se promrzli prsti brzo zagriju domaćom rakijom, dok se miris kulinarskih specijaliteta dugo pamti.

Pred vama je, dragi čitaoci, drugi tematski bilten iz serijala Skeniranje gradova i opština RS, posvećen Sokocu, mjestu za koje strani investitori sve češće pokazuju interesovanja. Privrednim, infrastrukturnim, turističkim i svim drugim potencijalima ovog kraja posvećeni su tekstovi u nastavku.

Senka Trivić, urednik biltena

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak