Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Sokolovgrad - gradnja etnosela na Ravnoj Romaniji i park prirode Taline

Planirani izgled glavne kuće
Planirani izgled glavne kuće (Foto: Opština Sokolac)
Jedan od aktuelnih projekata koji bi Sokolac izdvojio na turističkoj mapi Republike Srpske jeste izgradnja etnosela Sokolovgrad. U opštini Sokolac se nadaju da će ovaj dugo očekivani projekat u narednom periodu oživjeti čime bi se značajno poboljšao kvalitet turističke ponude.

Kako ističu u lokalnoj samoupravi, sve popularniji seoski i etno-turizam, gdje turisti dolaze upravo sa željom da se uključe u seoske aktivnosti, kao što su briga za stoku, lov, ribolov, spremanje tradicionalnih jela, te upoznavanje sa starim zanatima koji polako počinju da se zaboravljaju, doveli su do ideje da se izgradi etnoselo na Ravnoj Romaniji.

Izgradnjom etnosela podstaklo bi se i lokalno stanovništvo koje stanuje u neposrednoj blizini za osposobljavanje svojih domaćinstava i obezbjeđivanje smještajnih kapaciteta, a u svrhu bavljenja seoskim turizmom, što bi dovelo i do samozapošljavanja većeg dijela stanovništva na području Ravne Romanije.

Lokalitet Sokolovgrad
Lokalitet Sokolovgrad (Foto: Opština Sokolac)
Ukupna površina planirana za izgradnju etnosela na Ravnoj Romaniji je 45 ha. Od ukupne površine, Sokolovgrad bi zauzimao 5,3 ha. Preostala površina je rezervisana za izgradnju javnih, komercijalnih i turističkih kapaciteta, te golf terena i staze za nordijsko skijanje. Sadržaj samog sela činile bi sala za zabavu, sala za sportske aktivnosti, više tradicionalnih kuća, kao i crkva. Neposredno uz etno-selo planirana je izgradnja ekonomskog bloka koji će opsluživati izgrađen prostor.

Glavni cilj ovog projekta je razvoj turizma na području opštine Sokolac i promocija planine Romanije u turističku zonu.

Lokacija budućeg etno naselja na Ravnoj Romaniji
Lokacija budućeg etno naselja na Ravnoj Romaniji (Foto: Opština Sokolac)
Površina rezervisana za izgradnju etnosela na kojoj su završeni pripremni radovi, podijeljena je na šest platoa. Na prvom, a ujedno i najnižem platou, planirana je izgradnja dva veća objekta, koji će, pored ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta, imati: u prvom objektu, salon za zabave, a u drugom, sportsku salu zatvorenog tipa.

Planirani tipovi kuća
Planirani tipovi kuća (Foto: Opština Sokolac)
Na trećem, četvrtom i petom platou planirana je izgradnja više manjih tradicionalnih kuća, onako kako su ih neimari nekada gradili u ovim krajevima, ali i u nekim drugim karakterističnim krajevima svijeta. Kuće svojim položajem zatvaraju male, zelene trgove na kojima je moguće organizovati aktivnosti na otvorenom.

Tradicionalna kuća će prije svega biti izložbeni prostor, mali muzej, radionica starih, zaboravljenih zanata, prodavnica suvenira, ručnih radova, odjeće, hrane...Na spratu ili potkrovlju ostaće mogućnost formiranja apartmana za stanovanje.

Park prirode Taline

U svrhu razvoja turizma na području sokolačke opštine javila se ideja da se radi na razvoju jedne od najatraktivnijih lokacija u neposrednoj blizini grada – parku prirode Taline.

Tim povodom Opština Sokolac je najavila da će uskoro da raspiše konkurs za izradu idejnog rješenja turističkog razvoja parka prirode.

(Foto: opstinasokolac.net)
Rješenje bi trebalo da obuhvata izgradnju vještačkog jezera, trim staze, staze za montibajk, pješačke staze, staze za jahanje, vožnja sankama sa zapregom, vožnja kvadovima, moto sport, terene za mini golf i druge terene na otvorenom. Idejno rješenje trebalo bi da ponudi i projekat prostora za vikend naselje oko jezera, hotela za stara lica, rehabilitacioni centar, svadbeni salon i ugostiteljski objekat. Potrebno je isplanirati i prilazni put sa posotojeće saobraćajnice, trotoar, proširenje trake i osvjetljenje do etno restorana Kum, kao i izgradnja pasarele do ovog ugostiteljskog objekta.

Projekat parka prirode Taline je zasnovan na elaboratu za proglašenje šuma posebne namjene – Taline koji je usvojila Vlada Republike Srpske 2016. godine.

U novembru 2019. predstavnici lokalne vlasti otpočeli su pregovore sa šeikom Mohamedom el Кasimijem o mogućnostima ulaganja njegove kompanije Emirates u više objekata na području ove lokalne zajednice, što bi vrijedilo 50 mil KM. Među ostalima razgovarano je i o gradnji rehabilitacionog centra na lokalitetu Taline.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak