Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Jelena Mićić, rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Sokolac - Stočarstvo i organska proizvodnja su naši glavni aduti

Jelena Mićić
Jelena Mićić (Foto: PJ Sokolac)
Uz ostale poljoprivredne grane, stočarstvo se proteklih godina posebno razvilo u sokolačkom kraju, zbog čega i ne čudi podatak da se svake godine obaraju rekordi u proizvodnji mlijeka. Za još bolje rezultate i unapređenje potrebno je, prema riječima Jelene Mićić, rukovodioca Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi - Poslovna jedinica Sokolac, bolja selekcija kao i dodatna genetska raznolikost stoke u uzgoju.

Oštri vremenski uslovi određuju razvoj ostalih poljoprivrednih grana, a posebno kada je u pitanju uzgoj povrća. Krompir se već decenijama pokazao kao najizdržljiviji, a savremene tehnike donose i druge kulture u ovaj kraj. Sokolac ima i nedovoljno iskorištene potencijale organske proizvodnje, dok bi dobrodošla i promocija autohtonih proizvoda.

eKapija: Koje su to oblasti u poljoprivrednoj proizvodnji koje su posebno razvijene na području Sokoca?

- Opština Sokolac prema prirodnim uslovima, odnosno po poljoprivrednim površinama, klimatskim, hidrografskim i reljefnim karakteristikama, pogodna je za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a noročito stočarstvo, koje ima svoju tradiciju i u različitim vremenskim periodima imalo je manji ili veći značaj u ekonomskom razvoju ovog područja. Ova stara grana privređivanja zahtijeva materijalnu bazu, prisusustvo struke, organizovanost proizvodnog ciklusa, plasman proizvoda na tržištu, strategiju razvoja i mjere poljoprivredne politike. Razvoj stočarstva zavisi i od novih tehnologija koje su zasnovane na znanju. Znanje je postalo glavni, a često najunosniji faktor u razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Nosioci poljoprivredne proizvodnje na području opštine su poljoprivredna gazdinstva, privredna društva, udruženja, samostalni preduzetnici i ostala domaćinstva.

eKapija: Na koji način Ministarstvo poljoprivrede i Resor su do sada pružili podršku poljoprivrednim proizvođačima?

- Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Sokolac, savjetodavci, stručnjaci – specijalisti iz različitih oblasti stočarstva, voćarstva, zaštite bilja uspješno informišu, savjetuju i obrazuju poljoprivredne proizvođače, sa ciljem da povećaju svoju konkurentu sposobnost, smanje troškove i povećaju ekonomsku efikasnost poljoprivredne proizvodnje. Važan izazov za poljoprivrednu politiku, savjetodavce i proizvođače je plasiranje investicionih sredstava za unapređenje i modernizovanje poljoprivrednih gazdinstava i diverzifikaciju.

eKapija: Gdje vidite poseban prostor za unapređenje poljoprivredne proizvodnje?

(Foto: PJ Sokolac)
- Stalni rast potreba u stočarskim proizvodima, zahtjeva i stalni razvoj stočarstva, u okviru koga treba posebno istaći zadatke na unapređenju genetskog kapaciteta gajenih životinja u cilju veće i kvalitetnije proizvodnje mesa, mlijeka, jaja, vune i drugih proizvoda. Selekcija stoke ima značajnu ulogu u ostvarivanju navedenih ciljeva. Ona predstavlja značajan činilac bez koga ne može biti ozbiljnijih rezultata poboljšanja genetske osnove i povećanja produktivnosti stočarstva u cjelini.

Takođe, postoje autohtoni proizvodi koji treba da budu zaštićeni oznakom geografskog porijekla, a jedan od njih je i romanijski skorup –kajmak.

Proizvodnja romanijskog skorupa-kajmaka je standardizovana kroz postupak zaštite geografske oznake, imena porijekla na tržištu BiH i odvija se u prostorijama članica Udruženja. Nakon skoro dvije godine intenzivnog rada zaštićeno je geografsko porijeklo romanijskog skorup-kajmaka u svim zemljama potpisnicama Lisabonskog sporazuma.

Uz sve ovo, potencijal je i organska poljoprivredna proizvodnja koja doprinosi očuvanju životne sredine, ostavljajući naslijeđe budućim generacijama, pravilnoj ishrani i očuvanju ljudskog zdravlja i razvoju ruralnih područja.

Jedan od rijetkih proizvođača povrća na području Sarajevsko –romanijske regije, koji ima sertifikovanu organsku proizvodnju je poljoprivredno gazdinstvo porodice Pržulj, u opštini Sokolac. S obzirom na to da potrebe za organskom hranom sve više raste, i da porodica ima sve preduslove, odlučili su se da krenu sa sertifikacijom organske proizvodnje povrća, prije tri godine. Danas imaju uspješnu proizvodnju na otvorenom polju, površine šest dunuma. Povrće koje je najviše zastupljeno su krompir, crni i bijeli luk, a na nešto manjim površinama mrkva i cvekla. Svoje proizvode uspješno plasiraju na tržište Srbije, jer sertifikacija proizvoda kao organskog je garant potrošačima da je hrana raznovrsna visoko kvalitetna.

eKapija: Mljekarstvo se posebno razvilo prošlih godina. Šta je prema vašem mišljenju dovelo do ove ekspanzije i koje mjere bi mogle da se dodatno preduzmu za još bolje rezultate?

- Sokolački mljekari su za prvih šest mjeseci ove godine isporučili mljekarama ukupno 1.405.970 litara mlijeka. Proizvodnja mlijeka na Sokocu bilježi stalni rast jer to jedan od rijetkih proizvoda za koje se unaprijed zna i cijena i kupac i za koji se iz resornog ministarstva isplaćuju premije 0,25 KM po litru isporučenog mlijeka ekstra klase.

Takođe je došlo do ukrupnjavanja farmi što je bitan pokazatelj da se ova proizvodnja razvija i da ima veliki potencijal i da nastavi u tom pravcu.

eKapija: Koliko su proizvođači upoznati sa savremenim tehnologijama u poljoprivredi i da li imaju mogućnosti da ih primjenjuju?

- Kako je došlo da snažnog razvoja poljoprivrede u opštini Sokolac, tako se i potrebe poljoprivrednih proizvođača mijenjaju kao i njihova zainteresovanost za nove tehnologije. Ali svakako na tome mora dosta da se radi u budućnosti, i to je ujuedno i zadatak savjetodavne službe.

(Foto: PJ Sokolac)
eKapija: Koji su naredni planirani projekti za poljoprivrednike u Sokocu?

- Opština Sokolac uključena je u IFAD Projekat razvoja ruralne konkurentnosti koje implementira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS zajedno sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata.
Na jesen 2019. godine na području opštine Sokolac, koja je uključena u poslovni plan "Razvoj kooperantske mreže proizvodnje povrća u plastenicima" koji se implementira preko gore pomenutog projekta, podijeljeno je 20 startap paketa koji je sadržavao plastenik od 50 m2 i sistem za navodnjavanje. Nedavno je završen i drugi ciklus podjele 46 startap paketa. Ono što je važno napomenuti jeste da korisnici ovog projekta imaju mogućnost u zatvorenom prostoru proizvesti neke biljne kulture koje na otvorenom ne moogu uspjeti na ovom području gdje vlada prilično surova planinska klima.

U planu je takođe realizacija još jednog poslovnog plana a to je "Unapređenje jesenje proizvodnje bijelog luka uz primjenu savremene agrotehnike na području opštine Sokolac".

Ovdje je prevashodno bitno pomenuti da ulogu lidera na poslovnom planu preuzima Poljoprivredna zadruga Sokolac i na ovaj način došlo bi do jačanja njenih kapaciteta i širenja broja kooperanata što bi stvorilo povoljne uslove i za neke naredne projekte. Jedan od najznačajnijih projekata jeste nabavka kvalitetno priplodnih junica iz Austrije i Češke, što će znatno unaprijediti rasni sastav.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak