Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Skeniranje opština i gradova u RS - Novi proizvod eKapije

Teodora Brnjoš
Teodora Brnjoš (Foto: Rea Mucović)
Od marta 2020. navodno smo zakoračili u "novu realnost" koja, osim maski na licima i stroge higijenske discipline u svakodnevnim poslovima, znači i pojačanu zabrinutost, oprez i mirno sagledavanje cjelokupne situacije prije nego napravimo novi korak. To se posebno odnosi na privatne biznise koje je korona kriza pogodila mnogo jače nego ona čuvena finansijska kriza iz 2008. Obim poslova koji se na globalnom i lokalnom nivou morao zaustaviti ili smanjiti za više od 50% i ne možemo da pojmimo.

Od momenta kada je krenula pandemija svima nam je najrpije bilo potrebno da razumijemo situaciju takva kakva jeste, prihvatimo je a onda i mudro djelamo. Cjelokupan tim portala eKapija je u vrijeme pandemije na sva tri tržišta – BiH, Srbija i Crna Gora radio više nego ikad, jer je želja bila da produkcijom obezbijedimo najbitnije informacije poslovnoj zajednici regiona – od vladnih mjera, mjera privrednih komora, apela poslodavaca, do razgovora sa finansijskim konsultantima koji su nam pomogli da sagledamo širu sliku novonastale krize. Značilo nam je što se mnogo privrednika u BiH odazvalo pozivu eKapije da podijele svoje gledanje koronakrize i daju predloge za spas ekonomije.

Upravo u tom periodu radili smo na kreiranju onog što je danas pred vama, novi proizvod eKapije – Skeniranje opština i gradova u RS, koji smo započeli u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, sa zajedničkim ciljem – pokazati regionu kojim privrednim potencijalima obiluje Republika Srpska. Kako je od osnivanja eKapije njen osnovni cilj bio da čitaocima i korisnicima pronalazimo nove poslove, ovim projektom nastavljamo tu misiju, i to u godini u kojoj proslavljamo 15 godina rada.

Projekat počinjemo od jula 2020. i to od Mediterana i sunčanog Trebinja - grada sunca, vina i platana, što je nepretenciozno poslalo sliku optimizma i želje da zaboravimo ono što je iza nas, iako će borba i opreznost i dalje biti prisutni. Iznenadićete se šta sve krije grad pjesnika i diplomate Jovana Dučića, a tek nam slijedi otkrivanje potencijala svih ostalih opština i gradova – od Podrinja, Semberije, Krajine, Hercegovine... Slijedi nam doba oslanjanja na svoje snage, da razvijamo i investiramo u ono najbolje što imamo, jer kada ako ne sada. Uz sve to, region ima šansu da zajedno formira privredni oslonac za sklapanje novih partnerstava.

Ne želeći da mistifikujemo taj pomodni izraz "nova realnost", želimo da on u stvari bude poziv na optimizam i rađanje novih poslovnih ideja. Kao nikad do sada, svima nama trebaće podrška prijatelja, saradnika i poslovnih partnera, jer je i pandemija pokazala da su ljudi najvažniji. Možda će neki od vas temeljno modifikovati poslovne modele usljed koronakrize, orjentisati se na nove i dodatne proizvode, ali svaki iskorak tražiće najprije tišinu i mudrost. Kao i do sada, eKapija će biti vaš partner kome možete slati svoje vizije, poslovne ideje i prilike za ulaganje, jer naš glas daleko se čuje.

Teodora Brnjoš, urednica eKapija BiH


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak