Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

UVODNIK: Mlađen Cicović

Mlađen Cicović
Mlađen Cicović (Foto: Predstavništvo RS u Beogradu)
Republika Srpska kroz pandemiju virusa korona prolazi kao i druge zemlje i u istoj mjeri je okrenuta sebi, svojim specifičnostima i mogućnostima u odbrani stanovništva i privrede, kao i očuvanju saradnje sa drugima, posebno sa Srbijom.

Кad je privreda u pitanju slika ukupnog stanja u jednoj zemlji nikad nije bila prost zbir stanja u cjelinama koje je čine, jer i međusobna saradnja njenih gradova i opština uvijek može dati i daje nove vrijednosti koje bitno utiču, kako na ukupnu sliku stanja u privredi te zemlje, tako i na njene mogućnosti saradnje sa drugim zemljama. Sada, u eri elektronike, prezentacija privrednih potencijala svake zemlje nezamisliva je bez detaljnih informacija o stanju i mogućnostima svake opštine i grada – stanovništvo, uspješna i manje uspješna privreda, neiskorišćeni resusrsi, prirodna bogatsva i otvorene mogućnosti ulaganja.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji prihvatilo je zato, s velikom nadom, inicijativu poslovnog portala eКapija da skeniraju stanje u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj sa svih aspekata: privrednih, kulturnih, turističkih, te da korisnici usluga eКapije u Srbiji, Crnoj Gori i regionu budu upoznati s potencijalima tih naših mjesta.

Regionalna prisutnost i čitanost eКapije pruža velike mogućnosti u prezentaciji potencijala naših opština i gradova kao sredina interesantnih za ulaganja ili za saradnju i vjerujem da će investitori i privrednici prepoznati tu vrijednost i reagovati na adekavatan način. Vjerujem u to, jer znam koliko je važno elektronskim putem sa znane adrese doći do privrednika i potencijalnih investitora i učiniti im dostupnim informacije koje bi im mogle biti korisne.

Istovremeno, informacije o gradovima i opštinama do kojih eКapija dođe i pripremi ih za prezentaciju, i svi mogući povoljni odgovori za saradnju ili ulaganje u opštine i gradove u Republici Srpskoj, biće od pomoći Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji u stalnom poslu promovisanja Republike Srpske u Srbiji i privrednog, kulturnog i turističkog povezivanja Srbije i Srpske.

Vrijeme koje dolazi, postpandemijsko, tražiće veću i intenzivniju saradnju, posebno regionalnu, te se u tom smislu ovaj posao može shvatiti kao najozbiljnija priprema za brži oporavak privrede i sigurniji povratak u redovno stanje prosperiteta kroz konkretnu saradnju opština i gradova u regionu i zajedničke poslovne poduhvate.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i u ovaj projekat sa eКapijom ulazi na osnovu Ugovora o poslovnoj saradnji, koji smo potpisali 8. jula 2010. godine i na osnovu kojeg dobro sarađujemo na formiranju i postavljanju Ekonomskih pregleda nedelje iz Republike Srbije i Republike Srpske na sajt i bilten Predstavništva.

Mlađen Cicović,

šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak