Izvor: eKapija | Utorak, 29.09.2020.| 16:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Startapi i cirkularna ekonomija, ideje za biznis - Napravite džins po mjeri, iznajmite dječju odjeću...

(Foto: Pixabay/Sanu As)
Za razvoj cirkularne ekonomije inovacije su veoma važne, zato ne čudi što je sve više startapa čije se ideje baziraju baš na principima kružne ekonomije. Neki razvijaju platforme za iznajmljivanje dječje odjeće, drugi nude šivenje farmerki po mjeri, treći razvijaju višekratna pakovanja, a svima su zajednički napori da dokažu da zeleno poslovanje može biti uspješno. Ovo su samo neke od uspješnih priča koje mogu inspirisati i preduzetnike iz Srbije da krenu sličnim putem.

Borobabi - Njujorški startap okrenut je tržištu dječje odjeće koje je, kako se procjenjuje, vrijedno 203 milijarde dolara. Činjenica da se dječja odjeća baca nakon samo nekoliko oblačenja inspirisala je osnivače da razviju platformu na kojoj roditelji mogu iznajmljivati odjeću za djecu do 6 godina. Kako kažu pokretači startapa, prodavaće samo robu održivih brendova koji proizvode odjeću bez toksina, a garderoba će biti u upotrebi što je duže moguće, jer će u ponudi biti samo najizdržljiviji komadi koji se mogu obući veći broj puta, a sačuvati kvalitet.

ChopValue - Startap sa sjedištem u Vankuveru izračunao je da Sjeverna Amerika godišnje uveze 40 do 50 milijardi štapića za jelo, mahom iz Kine, a da prosječan štapić putuje skoro 10.000 kilometara da stigne do mjesta gdje će se koristiti samo pola sata. Zato su ponudili restoranima mjesečnu pretplatu za štapiće za jelo. Kako kažu, dok drugi jednokratne štapiće vide kao otpad, oni ih posmatraju kao resurs. Za 99 dolara mjesečno restorani dobijaju neograničenu količinu kvalitetnih jednokratnih štapića od bambusa. Restorani dobijaju i kante za recikliranje, a dodatno plaćaju samo ono što ne recikliraju, pa je ovo, kako kažu u startapu, odličan način da restorani smanje troškove za štapiće, a da istovremeno promovišu održivost.

Algramo - Čileanski startap, Algramo, u prevodu "po gramu", osmislio je pametno pakovanje pozivajući mušterije da plate za proizvod, umjesto za pakovanje. U startapu upozoravaju da 8 miliona tona plastičnog otpada svake godine završi u okeanima, pa su osmislili sistem za dopunu za proizvode koje svakodnevno koristimo. Kažu da je njihovo pametno pakovanje napravljeno da traje zauvijek, boce su opremljene tehnologijom koja pamti kada je korišćena, i daje popust na vanredne dopune, čime se mušterije podstiču na ovaj vid kupovine.

Unspun - Startap iz San Franciska specijalizovao se za pravljenje džinsa po narudžbi. Mušterije prvo dobijaju 3D skeniranje tijela, što mogu uraditi sami koristeći aplikaciju na telefonu, a zatim se za njih, po mjeri, pravi par farmerki. Prije šivenja, farmerke se nekoliko puta probaju na digitalnom modelu kako bi savršeno pristajale. Čitav proces traje, pa je i cijena nešto viša, farmerke koštaju 200 dolara. Ali, kako ističu u startapu, za taj novac dobija se kvalitetan proizvod koji će se teško baciti - pošto je par urađen po mjeri, stvara se emotivna veza, pa se mušterije teže odlučuju da bace proizvod. Kako kažu osnivači, postoji ogromna razlika između onog što modne kompanije prave i onog što ljudi kupuju, ovdje je proces obrnut, odjeća se proizvodi nakon što ju je neko kupio.

Phool.co - Indijski startap pravi vegansku kožu od otpada od cvijeća. Ideja je nastala kad je tim posmatrao formiranje bijelog sloja nalik koži na neupotrebljenim gomilama cvijeća i otkrio rast mikroorganizama koji koriste latice cvijeća kao nutritivni izvor. Kako kažu, koža sadrži kolagen koji joj obezbjeđuje snagu i izdržljivost, dok njihova koža od cvijeća ima čitin, vrstu proteina koji joj daje izdržljivost. Ideja je nagrađena PETA priznanjem za Najbolju inovaciju u modi. Već su uspjeli da zaposle 1.200 porodica iz seoskih sredina i da iskoriste 7600 kilograma otpada od cvijeća, a nadaju se da će vegansku kožu koristiti modna industrija, za torbe, obuću i druge proizvode.

M. Dedić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.