NavMenu

Startap akademiju pohađalo 30 kompanija iz regiona Zapadnog Balkana - Sakupljeno 1,8 mil EUR investicija, zaposleno oko 100 ljudi

Izvor: eKapija Srijeda, 11.12.2019. 11:48
Komentari
Podeli
Da li samo velike kompanije stvaraju radna mjesta? Ne nužno. Startapi takođe mogu da kreiraju radna mjesta, a to je na svom primjeru pokazalo i 30 kompanija, koje su, direktno ili indirektno, omogućile zapošljavanje blizu 100 osoba u regionu Zapadnog Balkana.

Pokretači 30 uspješnih startapova sa područja Zapadnog Balkana pohađali su program razvoja u okviru nedavno osnovane Startap akademije, koja je održana u organizaciji Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu, kroz projekat "Promocija spoljne trgovine", koji sprovodi Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a koji je pokrenulo Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ.

To je izuzetan rezultat za područje, gdje preduzetnici još uvijek nailaze na poteškoće prilikom pokretanja firme, najvećim dijelom usljed nedostatka mehanizama podrške i oskudnih izvora visokorizičnog preduzetnog kapitala. To čini sumu od 1,8 mil EUR investicija, koju su ovi startapi sakupili, ili su u procesu sakupljanja, još vrednijom pažnje.

U septembru 2019. godine u Beču održana je manifestacija Alumni Startup Academy Event, koja je prvi put okupila sve učesnike programa i omogućila im da podijele iskustva, priče o uspjesima i neuspjesima i da ojačaju podršku kolega na regionalnoj startap sceni.

Dio programa bilo je i prisustvo na događaju "1 Million Start-ups Conference", gdje su mnogi učesnici imali priliku da zauzmu aktivnu ulogu kao panelisti, predstave svoje ideje i podijele priče o svojim preduzećima.

Mateja Živadinović, pokretač startapa Volonter, platforme koja na efikasan način organizuje volontere, kaže da mu je program omogućio da učvrsti veze u regionu.

- Da pronađemo zajedničke preduzetničke ciljeve i da učimo jedni od drugih. Ovakva okupljanja su zaista neophodna da bi se uspostavila regionalna saradnja i omogućilo učenje na primjerima dobre prakse, kako na području Zapadnog Balkana, tako i šire. Kroz program smo dobili pristup veoma korisnim praktičnim preduzetničkim znanjima i vještinama i podršci zajednice preduzetnika - kaže Živanović.


Da su rezultati programa impresivni potvrdila je i vodeća ekspertkinja Startap akademije Selma Prodanović, koju mediji često nazivaju najuticajnijom damom austrijske startap scene.

- Napredak koji su startapi napravili nakon održane akademije je nevjerovatan. Ne samo da su pojedinačno poboljšali svoj učinak u pogledu pičinga i ostvarivanja kontakata sa investitorima, već su takođe oformili grupu preduzetnika koji jedni drugima pružaju podršku. Što je najvažnije, oni će inspirisati i narednu generaciju preduzetnika - saopštila je Prodanović.

GIZ će i u budućnosti nastaviti da podržava prekogranično umrežavanje preduzetnika i startapova kroz Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu i svoj projekat Promocija spoljne trgovine.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.