NavMenu

Francuska donirala Crnoj Gori medicinsku opremu vrijednu 115.000 EUR

Izvor: eKapija Utorak, 11.05.2021. 14:12
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/S.Matić)
Vlada Francuske donirala je Crnoj Gori medicinsku opremu vrijednu 115.000 EUR, a donaciju je ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović uručio ambasador Francuske Kristijan Timonije. Ova donacija, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, organizovana je na inicijativu ministra za Evropu i spoljne poslove Žan-Iv Le Driana, u cilju pružanja podrške Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19 pandemije.

Donacija sadrži 10.000 maski FFP2, 5.000 rukavica, tri generatora kiseonika od 10 litara, dva generatora kiseonika od 20 litara, pet koncentratora od 10l/min, pet flumetara, 20 oksimetara, 300 nosnih kanila, 100 maski za visoku koncentraciju kiseonika, 200 maski za srednju koncentraciju kiseonika, pet aparata za neinvazivnu ventilaciju, 10.000 brzih testova za SARS-CoV-2.

Ministarska zdravlja dr Borovinić Bojović zahvalila se na inicijativi i organizaciji ove vrijedne donacije ambasadoru Timonijeu i ministru za Evropu i spoljne poslove, Le Drianiu, ističući da je donirana zaštitna i druga oprema veoma važna za sve naše zdravstvene radnike koji se više od godinu dana bore na prvoj liniji odbrane sa korona virusom.

- Prethodna godina bila je veoma teška za sve nas, ali uz veliku pomoć naših tradicionalnih prijatelja i saradnika iz Francuske i zahvaljujući ovoj donaciji, sada će način rada u kovid centrima biti dodatno olakšan. Iz tog razloga želim da zamolim gospodina ambasadora da prenese u moje ime, ime Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore, velike bratske i prijateljske pozdrave državi Francuskoj i cijelom njenom narodu koji je pružio prijateljsku ruku Crnoj Gori u ovom veoma teškom trenutku - naglasila je dr Borovinić Bojović.

Kako je rekla ministarka, nastavićemo zajednički, uz dva glavna modusa, a to su poštovanje epidemioloških mjera i masovna vakcinacija, da se borimo i zajednički ugledamo svjetlo na kraju tunela i dođemo do zajedničkog cilja.

- Trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori značajno je bolja nego što je bila u prethodnom periodu i koristim ovu priliku da sve naše prijatelje iz Francuske pozovem da dođu u Crnu Goru i posjete našu lijepu zemlju - poručila je ministarka zdravlja.

Ambasador Francuske u Crnoj Gori, Kristijan Timonije, ukazao je na značaj saradnje dvije zemlje, posebno u uslovima koje je nametnula pandemija koronavirusa.

- Ovo je samo mali znak pažnje, solidarnosti i potvrda naših prijateljskih odnosa. Nadam se da je to korisna pomoć za bolnice koje naporno rade. Potrebno je svi da radimo zajedno , a posebno je u ovom trenutku istaći značaj vakcinacije. Smatram da zajedno možemo više postići - kazao je francuski ambasador.

On je podsjetio i na učešće Francuske u procesu COVAX mehanizma, ali i drugih vidova pomoći crnogorskom zdravstvenom sistemu
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.