NavMenu

Evropska unija donirala Crnoj Gori medicinsku zaštitnu opremu vrijednu 311.850 EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 06.01.2021. 14:35
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/De an Sun)
U Crnu Goru stigla je pomoć u vidu 78.000 zaštitnih maski tipa FFP2 i 15.000 jednokratnih hirurških mantila, koju je EU donirala Crnoj Gori iz posebnog - rescEU instrumenta Mehanizma Unije za civilnu zaštitu. Ukupna vrijednost donacije je 311.850 EUR, dok je koordinaciju i distribuciju obezbijedila Savezna kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u slučaju katastrofa SR Njemačke, preko Crvenog krsta Savezne Republike Njemačke.

Donacija je data na korišćenje Kliničkom centru Crne Gore.

Povodom donacije, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je iskazao zahvalnost i saopštio da je ova pomoć potvrdila da Crna Gora ima prijatelje na najvažnijim evropskim adresama i da nas u borbi protiv Covid-19 povezuju humanost i solidarnost, kao prepoznatljive vrijednosti naše saradnje.

- Ovo će biti dragocjena pomoć zaposlenima u Kliničkom centru Crne Gore, koji vrlo odgovorno i posvećeno već mjesecima vode tešku borbu sa opasnim protivnikom, iskazujući požrtvovanost i profesionalnost kao prepoznatljiv oblik svoga rada - istakao je ministar Sekulović.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović zahvalila je EU na donaciji i Ministarstvu unutrašnjih poslova što je prepoznalo potrebu da na ovaj način pomogne Klinički centar. Ona je kao važnu ocijenila podršku zaposlenima u ovoj ustanovi u borbi protiv pošasti koja nije zaobišla Crnu Goru.

- Zaposleni u Kliničkom centru Crne Gore danonoćno, vrlo odgovorno i neumorno se bore za zdravlje svakog našeg pacijenta i pružaju svoj profesionalni maksimum, bez obzira na trajanje pandemije i izazove koji se nađu na tom putu - naglasila je direktorica Radulović.

Evropska komisija je uspostavila 19. marta strateške kapacitete instrumenta rescEU – zajedničku evropsku rezervu medicinske opreme za hitne slučajeve (kao što su respiratori, zaštitne maske i laboratorijske potrepštine) kako bi pomogla zemljama EU-a u borbi protiv pandemije Covid-19. Komisija finansira 100% kapaciteta (uključujući nabavku, održavanje i troškove isporuke), koji se stalno dopunjavaju, a nalazi se u nekoliko država članica. Države domaćini dužne su nabavljati opremu, uz podršku Komisije. Za distribuciju opreme zadužen je Koordinacioni centar za odgovor na hitne situacije, koji se brine o tome da se ona šalje tamo gdje je najpotrebnija.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.