NavMenu

Ministarstvo nauke doniralo KCCG dijagnostički aparat za maligne tumore glave i vrata

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.06.2020. 10:09
Komentari
Podeli
Ministarstvo nauke doniralo je Kliničkom centru Crne Gore fleksibilni endoskop za gornje disajne puteve, veoma značajan i vrijedan aparat koji će omogućiti kvalitetniju i bržu dijagnostiku malignih tumora glave i vrata, saopšteno je iz Ministarstva.

- Veoma sam srećna što smo i sa ovim aparatom, koji smo donirali Klinici za bolesti uha, grla i nosa KCCG, doprinijeli da se savremena tehnološka dostignuća integrišu u ljekarske prakse. Uređaj je vrlo bitan u dijagnostici tumora glave i vrata, tako da će predstavljati značajan doprinos u borbi protiv kancera. Znamo da je kancer danas jedan od najvećih društvenih izazova, drugi uzročnik smrtnosti po učestalosti, zato se nadam da će nova oprema koju smo donirali Kliničkom centru unaprijediti brigu za zdravlje građana i doprinijeti naučno-istraživačkom radu ovog Centra - kazala je prilikom uručenja donacije ministarka nauke Sanja Damjanović.

Ona je podsjetila da Ministarstvo nauke, kroz svoje brojne programe i instrumente, podstiče istraživanje i izvrsnost u istraživanju.

- Ono što posebno želim da istaknem je da su timovi medicinskih institucija, uključujući i Klinički centar Crne Gore, među najaktivnijim istraživačima, što potvrđuje i ovogodišnji konkurs koji je bio otvoren u sred pandemije. Tokom samo prethodne dvije i po godine finansirali smo projekte iz medicine vrijednosti 2,4 mil EUR, među kojima su i projekti digitalizacije u zdravstvu. Nosioci ovih projekata su Klinički centar, ali i Institut za javno zdravlje, Medicinski fakultet, a od nedavno i Institut Dr Simo Milošević - poručila je ministarka nauke.

Evropska unija je, kako je istakla ministarka Damjanović, postavila borbu protiv kancera kao jednu od svojih misija za naredni okvirni program za istraživanje i inovacije, Horizont Evropa.

- I upravo SEEIIST projekat, koji je pokrenula Vlada Crne Gore za region Jugoistočne Evrope targetira ovaj najveći zdravstveni izazov - borbu protiv kancera - jer će omogućiti najsavremeniju i najmoderniju metodu liječenja ove bolesti i samim tim biti dodatna vrjednost za cjelu Evropu. Za realizaciju ovog mega projekta podrška kliničkih centara u regionu Jugoistočne Evrope je ključna. SEEIIST i projekti slični njemu pokazuju da medjunarodna saradnja u nauci može da pomogne u borbi sa svim izazovima našeg vremena, naglasila je ministarka nauke.

Zahvaljujući se ministarki Damjanović na kontinuiranoj podršci, koju KCCG dobija od Ministrstva nauke, direktor KCCG dr Jevto Eraković je podsjetio da postoji veliki broj projekata nabavke opreme, edukacije, usavršavanja ljekara iz KCCG, koji se realizuju zajedno sa Ministarstvom nauke.

- I ovo je jedna donacija koja će u značajnoj mjeri unaprijediti rad i uslove rada i dijagnostikovanje prije svega pacijenata na Klinici za ORL Kliničkog centra Crne Gore, a sa nestrpljenjem takođe isčekujemo realizaciju mnogih projekata sa Ministrastvom nauke od kojih je sada i najvažnije nabavka skenera za Dječiju bolnicu. Podsjetiću vas da zajedno sa agencijom za atomsku energiju Ministrsvo nauke nam je participiralo u značajnom iznosu za realizaciju tog projekta. Mi se trudimo da dajemo svoj doprinos ralizaciji projekata koji dominantno realizuje Ministrsvo nauke. Od svih tih projekata mislim da i KCCG i država mora da da apsolutno prioritet SEEIIST projektu i što se tiče KCCG siguran sam da ćemo sa svim svojim kapacitetima potruditi da to tako i bude - kazao je dr Eraković.

Direktor Klinike za ORL KCCG doc. dr Elvir Zvrko je naglasio da svakako jedan od velikih izazova na koji nauka pokušava da da odgovor jesu maligni tumori.

- I upravo ovaj uređaj, koji je donacija Ministrsva nauke, fleksuibilni endoskop za gornje disajne puteve omogućiće nam da imamo kvalitetniju i bržu dijagnostiku malignih tumora glave i vrata. Mi procjenjujemo da u Crnoj Gori ima oko 130 do 150 novih slučajeva godišnje sa različitim tipovima tumora glave i vrata koji možda nisu u dovoljnoj mjeri osvijetljeni u javnosti, ali predstvljaju značajan problem jer narušavaju kvalitet života, disanje, govor, gutanje i tako dalje, tako da nama brza dijagnostika omogućava, takođe i da prepoznamo rane tumore. Ovaj uređaj će nam omogućiti i da radimo biopsiju tumora i da kod određenog broja pacijenata izbjegavamo uvođenje u opštu anesteziju, tako da će u svakom slučaju dijagnostika biti efikasnija, a samim tim i liječenje - pojasnio je dr Zvrko, zahvaljujući se na vrijednoj donaciji.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.