NavMenu

Radoslav Tomović, vanredni profesor Mašinskog fakulteta UCG - Razvoj i implementacija novog matematičkog pristupa u analizi kotrljajnih ležajeva cilj u daljem naučnoistraživačkom radu

Izvor: eKapija Utorak, 12.01.2021. 13:27
Komentari
Podeli
Priznanje za prof. dr Radoslava Tomovića (Foto: Univerzitet Crne Gore)Priznanje za prof. dr Radoslava Tomovića
Vanredni profesor Mašinskog fakulteta prof. dr Radoslav Tomović dobitnik je Priznanja Univerziteta Crne Gore za poseban doprinos u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnog pozicioniranja Univerziteta, na prijedlog njegovog fakulteta.

Profesor Tomović je autor preko stotinu naučnih radova objavljenih u međunarodnim časopisima sa SCI liste, međunarodnim i domaćim konferencijama, a od čega su dva udžbenika i jedna monografija. Glavni je urednik zbornika za konferenciju IRMES 2017. Recenzent je u dvadesetak časopisa sa SCI liste i koordinator jedne CEEPUS mreže ispred UCG-a.

- Ove godine, u saradnji sa mojim kolegama i studentima na doktorskim i magistarskim studijama, uspio sam objaviti pet radova u prestižnim časopisma sa SCI liste, što je značajan uspjeh. Ipak, ono što me je posebno obradovalo jeste da su neki od mojih ranijih radova prepoznati u široj naučnoj zajednici i analizirani od autora u najjačim svjetskim časopisima iz oblasti mašinskih konstrukcija, što za mene predstavlja posebnu satisfakciju. O tome svjedoči i veliki broj citata u 2020. godini na prestižnim svjetskim listama, kao što su SCOPUS i WoS - kazao je profesor Tomović.

Od uspjeha koji su mu pričinili posebno zadovoljstvo u 2020. godini profesor izdvaja i to što je ove godine izveo i jednog doktoranda i dva magistranda, "čije su teze ocijenjene kao izvanredne i koje takođe predstavljaju značajan doprinos nauci i struci u oblasti mašinskih konstrukcija".

Njegov cilj u budućem naučnoistraživačkom radu je razvoj i implementacija novog matematičkog pristupa u analizi kotrljajnih ležajeva.

- Osnovni postulati novog pristupa su već postavljeni. Sada treba dokazati prednost primjene predloženog pristupa za anlizu ponašanja kotrljajnog ležaja u radu. To podrazumjeva i veliki broj različitih laboratorijskih ispitivanja i razvoj odgovarajuće laboratorijske instalacije. Neki rezultati na tom planu su već postignuti i verifikovana je prednost primjene razvijenog modela kod analize dinamičkog ponašanja ležaja. U istraživanju na implementaciji novog modela ostvarena je dobra saradnja sa kolegama sa Mašinskih fakulteta u Mostaru, Beogradu i Nišu. Dalji razvoj te saradnje kroz zajedničke projekte je jedan od ciljeva mog budućeg rada - navodi on.

Profesor Tomović je izrazio i zahvalnost kolegama i studentima, jer, kako je rekao, bez timskog rada sigurno ne bi mogao doći do ovakvog značajnog priznanja.

- Dobijanje ove prestižne nagrade za mene lično znači mnogo. Sama činjenica da sam jednoglasno nominovan od kolega sa moga Fakulteta, u jednoj vrlo jakoj konkurenciji, predstavlja značajno priznanje. Ove godine, iako u vrijeme krize izazvane pandemijom, naučnoistraživački rad na Mašinskom fakultetu je bio vrlo plodonosan. Za ovo prestižno priznanje sa pravom su mogli biti nominovani i još dvojica ili trojica mojih kolega. Činjenica da sam izabran između njih, meni predstavlja veliki podstrek za dalji rad i dokaz da se jedan iskreni pristup i iskren rad uvijek prepoznaju i da se na kraju uvijek adekvatno nagrade - zaključuje profesor Tomović.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.