NavMenu

U Plantažama očekuju oporavak poslovanja - U planu novi proizvodi, smanjenje rashoda i poboljšanje prodaje

Izvor: Mina/Vijesti Ponedjeljak, 16.01.2023. 09:58
Komentari
Podeli
(Foto: Google StreetView/Screenshot)
U kompaniji Plantaže u ovu godinu ulaze s velikom otpimizmom, saopštio je izvršni direktor kompanije Igor Čađenović i dodao da očekuju mnogo u smislu ubrzanijeg oporavka preduzeća.

- Potpuni oporavak kompanije nije moguć preko noći, ali već sada imamo konkretne pokazatelje koji ukazuju da smo na pravom putu i uvjeren sam da ćemo u narednih par godina uspjeti da Plantaže vratimo na pravi kolosjek - kazao je Čađenović u intervjuu Vijestima.

Od bivše uprave, čiji članovi čekaju suđenje za slučaj "fabrika briketa", kompanija ima naslijeđene dugove od 45 mil EUR.

Čađenović očekuje da će se u narednom mjesecu riješiti pitanje duga državi od oko 11 miliona ustupanjem dijela imovine koju firma ne koristi u redovnom poslovanju.

Planiraju i da jedan dio viška zemljišta prodaju, kao i da riješe pitanje uzurpiranog zemljišta, kako bi ukupan dug tokom ove godine prepolovili i stvorili osnov za zdrav razvoj kompanije.

Takođe, planiraju i nove proizvode, smanjenje rashoda racionalizacijom poslovanja i poboljšanje prodaje.

Veliki problem kompanije iz prethodnog perioda bili su i falsifikovani finansijski izvještaji i bilansi, zastarjela procjena imovine i veliki broj sudskih postupaka, ali i šteta koju je vinogradima i voćnjacima prošle godine pričinio grad.

Nova uprava je preuzela kompaniju u aprilu 2021. godine, a Čađenović je izvršni direktor od prije dva mjeseca. Prethodno je bio direktor sektora prodaje i marketinga.

- Vjerujem da je sada već opšte poznato da je jedan od prioritetnih ciljeva nove uprave u prethodnom period bio da objektivno i realno sagleda zatečeno stanje, što je prije svega podrazumijevalo podvlačenje crte i čišćenje bilansa što, moramo priznati, nije bilo nimalo jednostavan posao - objasnio je Čađenović.

To je, kako je naveo, podrazumijevalo radikalne poteze kojima su bilansima u 2021. godini priznata i ranije neevidentirana opterećenja iz prethodnih godina, pa je u skladu sa tim u poslovnom rezultatu iskazan minus od 20 mil EUR.

- Vjerujem, takođe, da je poznato da su ti bilansi prvi put, nakon dužeg vremena, dobili pozitivno mišljenje eksterne revizije, bez iskazanih rezervi od revizora i da smo na taj način stvorili dobru polaznu osnovu za buduće poslovanje - dodao je Čađenović.


Prema njegovim riječima, bilansi za prošlu godinu se svode i kada oni budu gotovi, podaci će biti javni, ali ono što je izvjesno jeste da će u ovoj godini minus biti višestruko niži nego prethodnih godina.

- On je, najvećim dijelom, posljedica uvećane amortizacije, jer je novom reprocijenom koju je uradila renomirana kuće Ernst Young imovina kompanije sa prethnodnih 70 miliona uvećana na 410 mil EUR - kazao je Čađenović.

Ono što je važno istaći, kako je rekao, jeste i projekcija pozitivnog EBITDA razultata za prošlu godinu.

- Vjerujemo da je prošla godina posljednja u kojoj će bilansi biti negativni, ali da oni, i kao takvi, ukazuju na pozitivna kretanja, koja su rezultat niza strateških odluka koje će na duži rok obezbijediti poslovanje na samoodrživim principima i doprinijeti pozitivnoj transformaciji jednog od najznačajnijih brendova kojeg Crna Gora ima - zaključio je Čađenović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.