NavMenu

Iz Vektre Montenegro inicirali izmirenje kredita iz Abu Dabi fonda - Planiraju da dug od 3,8 mil EUR plate sa računa likvidnih firmi

Izvor: Pobjeda Ponedjeljak, 16.01.2023. 09:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/moerschy)Ilustracija
Kompanija Vektra Jakić, vlasništvo Dragana Brkovića, podnijela je zahtjev da izmiri dug od 3,8 mil USD prema Investiciono-razvojnom fondu (IRF), potvrđeno je Pobjedi iz grupacije Vektra Montenegro. Dug je nastao kao posljedica nevraćanja kredita od 3 mil USD uzetog iz sredstava iz Abu dabi fonda.

- Inicirali smo svojim zahtjevom da finansijski izmirimo obaveza prema IRF-u, a da se kolateral vrati Vektri Jakić. Kredit iz Abu Dabi fonda vraćen je kolateralom koji je dat IRF-u - kazali su iz Vektre Montenegro.

Vektra Jakić je preko IRF-a iz sredstava Abu Dabi fonda pozajmila 3 mil EUR za proizvodnju peleta, a dug je zbog kamata porastao na 3,8 miliona. Žirant za kredit je bila država.

Upitani kako će vratiti dug, iz Vektre Montenegro su kazali da će ga isplatiti neka od likvidnih firmi iz njihovog sistema.

- Radi se o sistemu od pet - šest firmi i sigurno će se sa računa jedne od njih isplatiti dug. Dakle, to je naš problem i nijesmo sa prijedlogom izašli baš napamet - poručili su iz Vektre Montenegro i ističu da čekuju da bi nakon isplate duga IRF-u mogle da im se vrate koncesije.

- Vraćanje koncesija je jedini uslov, jer fabrika ne može raditi bez sirovine. Ozbiljno se radi na stvaranju uslova za pokretanje proizvodnje. Važno je da fabrika počne da radi, da vrati ljude na posao i da Vektra izmiruje sve obaveze iz tekuće proizvodnje, jer je logično da taj sistem može da uposli veliki broj ljudi pošto se radi o najmodernijoj tehnologiji - saopšteno je iz Vektre Montenegro.

U četvrtak je na sjednici Vlade konstatovano da Vektra Jakić ne može da radi jer nema koncesiju i da je trenutna situacija najgora.

- Imaju fabriku koja je spremna da zaposli na stotine građana Pljevalja. Nadam se da ćemo pronaći neko rješenje. Krucijalno je da vratimo ljude na radna mjesta i pokrenemo proizvodnju - kazao je premijer Dritan Abazović.

Prema podacima iz privrednog registra u sistemu Vektre je devet firmi od kojih je šest u stečaju. Od tih u stečaju sa potvrđenim planom reorganizacije su Vektra Boka i Vektra Jakić.

Za tri firme koje nijesu u stečaju (Vektra development, Vektra plaža i Vektra optel) nema podataka o poslovanju, osim za Vektru optel, koja je prijavila minus od 22,7 hiljada eura za 2021. godinu. Ta kompanija ima 800.000 EUR kredita i račun joj je u blokadi 1.507 dana.


Račun Vektre Jakić je u blokadi 2.244 dana, a u 2021. godini su prijavili minus od 2,9 mil EUR. Firma je zadužena 93 mil EUR. Vektra Boka je u 2021. prijavila minus od 800.000 EUR, račun joj je u blokadi 1.195 dana i zadužena je 19 mil EUR. Vektra investment je u blokadi 579 dana, 2021. je završila u minusu od 202.000 EUR i sa četiri miliona eura kredita. U stečaju su još Horizon Logistics, Vektra Montenegro i Vektra aviation, za čije poslovanje nijesu podnošeni finansijski izvještaji Poreskoj upravi. Zanimljiva je, dakle, samo Vektra plaža, jer radnici Vektra Boke tvrde da sav novac od prodaje nekretnina njihove firme liježe na račune te kompanije osnovane 2019. godine.

Podsjećamo da je privremenom mjerom Privrednog suda iz 2019. godine Vektri Jakić bilo omogućeno da nastavi sa eksploatacijom šuma i nakon što je Uprava za šume raskinula koncesioni ugovor. Privremena mjera ukinuta je u martu 2021. Prošle godine je započet novi spor po tužbi Vektre Jakić koja zbog, kako tvrde, neosnovanog raskida koncesionog ugovora za eksploataciju šuma, od države traži odštetu od 62,2 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.