NavMenu

Kako napreduje gradnja hotela D sa depandansom E u Kolašinu - Planirano je da u kompleks ukupno bude uloženo 7,98 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 13.12.2022. 11:15
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Screenshot/Studio Synthesis architecture&design)
U izgradnju hotela D sa depandansom E u Kolašinu do kraja septembra 2021. godine uloženo je 2,01 mil EUR, može se vidjeti u izvještaju koji je uradio nezavisni kontrolor, preduzeće Crowe MNE.

Kako je ovaj hotel uvršten na Listu razvojnih projekata iz oblasti turizma, investitor Ski Resort Kolašin 1450 bio je dužan da angažuje nezavisnog kontrolora koji će pratiti razvoj projekta i o tome obavijestiti Ministarstvo ekonomskog razvoja i turzma, odnosno Vladu.

Podsjetimo, biznis planom predviđena je gradnja hotela po kondo modelu poslovanja sa 4 zvjezdice koji će imati 116 smještajnih jedinica, odnosno 272 ležaja. Vrijednost investicije je 7,98 mil EUR, a namjera investitora da realizacijom ovog projekta omogući zapošljavanje 61 osobe.

Kontrolor je do sada podnio dva izvještaja. Prvi obuhvata period od 24. septembra 2020. do 24. marta 2021. godine, Vlada ga je usvojila 8. juča 2021. godine. Njime su potvrđeni su troškovi u realizaciji projekta za usluge koje su nastale u tom periodu u ukupnom iznosu od 366.454,95 EUR.

Drugi izvještaj nezavisnog kontrolora obuhvata period od 24. marta do 24. septembra 2021. godine, a tadašnjem Ministarstvu ekonomskog razvoja, u čiju su nadležnost prešli poslovi u vezi sa Listom razvojnih projekata u oblasti turizma iz okvira programa "ekonomskog državljanstva", dostavljen je 31. decembra iste godine

Kako se može vidjeti u dokumentaciji koja je objavljena nakon poslednje sjednice Vlade, kontrolor, odnosno preduzeće Crowe, dostavilo je Vladi drugi izvještaj u kome se navodi potvrđena su ukupna ulaganja u realizaciji projekta u iznosu od 1,64 mil EUR, po osnovu kojih je izmiren dio obaveza za usluge nastale u izvještajnom periodu nakon 24.09.2021. godine u iznosu od 91.612,01 eura.

- Što se tiče ukupnih ulaganja investitora, prema podacima iz izvještaja, ona na kraju drugog izvještajnog perioda, odnosno do 24. septembra 2021. godine, iznose oko 2,01 mil EUR.

U izvještaju kontrolora konstatovano je da je shodno dijelu biznis plana, u kojem se navodi dinamika realizacije investicije podijeljena po periodima, drugi dio ulaganja predviđao da pokriva polugodišnji period u intervalu od 15. aprila do 15. oktobra 2021. godine.

U izvještaju se navodi da, pošto je projekat uvršten na Listu razvojnih projekata 24. septembra 2020. godine, taj period se razlikuje za skoro mjesec dana dana u odnosu na izvještajni period drugog polugodišnjeg izvještavanja prema Ministarstvu i Vladi Crne Gore.


(Foto: Vlada Crne Gore/Screenshot/Studio Synthesis architecture&design)
- S obzirom na to da je, prema izvještaju kontrolora, uloženi iznos u posmatranom periodu iznosio 1,64 mil EUR, a prema dinamičkom planu, odnosno u drugom polugodištu, bilo je planirano ulaganje u iznosu od 1,42 miliona, Ministarstvo konstatuje da je uložen veći iznos sredstava u odnosu na dinamiku realizacije investicije - navodi se u dokumentu

U skladu sa proširenom metodologijom praćenja razvojnih projekata u oblasti turizma, pored izvještaja kontrolora, uvedena su dva nova postupka u proceduri praćenja razvoja projekata i to izvještaj o stanju radova na projektu , odnosno izvještaj stručnog nadzora o napretku radova, te obilazak lokacije.

- Shodno proširenoj metodologiji, dostavljen je izvještaj o stanju radova na projektu za period od 24. marta do 24. septembra 2021. godine. Dodatno, predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma izvršili su obilazak lokacije 04. novembra ove godine i konstatovali da su u toku radovi, odnosno završni radovi na fasadi oba objekta, pri čemu su predstavnici investitora prilikom obilaska informisali da će tokom narednog perioda biti nastavljeni radovi na uređenju unutrašnjosti objekta - zaključuje se u izvještaju.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.