NavMenu

Banke očekuju dalje pooštravanje kreditnih uslova

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.12.2022. 15:18
Komentari
Podeli
(Foto: Jat036/shutterstock.com)
Očekivanja banaka pokazuju da će se nastaviti pooštravanje kreditne politike za privredu i stanovništvo i u posljednjem kvartalu 2022. godine, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

To se, kako je navedeno, objašnjava percepcijom uvećanog rizika usljed aktuelne ekonomske situacije na globalnom nivou.

- Banke, takođe, očekuju pooštravanje kreditnih uslova za oba sektora, odnosno povećanje kamatnih marži, provizija i naknada i strožije zahtjeve u pogleda kolaterala, kao i skraćenje ročnosti - saopšteno je nakon sjednice Savjeta Centralne banke.

U Izvještaju o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za treći kvartal ove godine, navedeno je da su u ovom periodu pooštreni kreditni standardi i kreditni uslovi za privredu i stanovništvo.

Na sjednici Savjeta utvrđena je i Politika Centralne banke Crne Gore u 2023. godini. U ovom dokumentu su sadržani ciljevi poslovanja ove institucije, koji proizilaze iz obaveza definisanih Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore, i definisane smjernice osnovnih aktivnosti koje će biti realizovane tokom naredne godine.

- Politikom se, između ostalog, precizira da će CBCG tokom naredne godine pratiti efekte uvedenih monetarnih i makroprudencijalnih mjera i, po potrebi, pristupiti implementaciji drugih instrumenata monetarne i makroprudencijalne politike u cilju očuvanja zdravlja bankarskog sektora i finansijske stabilnosti - navodi se u saopštenju.


Savjet je usvojio i Finansijski plan i Plan investicija Centralne banke Crne Gore za 2023. godinu, čime se obezbjeđuju uslovi za ostvarivanje ciljeva i izvršavanje funkcija CBCG. Oba dokumenta su pripremljena u skladu sa principima racionalnog i odgovornog poslovanja.

Savjet je usvojio Odluku o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije zarazne bolesti covid 19 i situacije u Ukrajini na finansijski sistem, u cilju preciziranja mjera koje, do daljnjeg, ostaju na snazi.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.