NavMenu

Građani se masovno liječe kod privatnika

Izvor: RTCG Petak, 30.09.2022. 12:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MIND AND I/shutterstock.com)Ilustracija
Gotovo 300 pacijenata dnevno posjeti jednu od privatnih klinika u Crnoj Gori. Tako ne iznenađuje podatak da je jedan lanac klinika i laboratorija samo prošle godine prihodovao više od 3 mil EUR. Kod privatnika se, kako poručuju ljekari najviše liječe građani s primorja i iz centralnog dijela države. Oni koji su prinuđeni da plaćaju te usluge poručuju da za zdravlje ništa nije skupo.

Kad nešto zaboli Anđelu Kosić, pomoć uglavnom potraži u privatnim klinikama i laboratorijama.

- Prinuđeni smo to zbog gužvi, ne možemo da čekamo red, onda ne možemo da dobijemo adekvatnu njegu i prinuđeni smo da plaćamo usluge privatnog zdravstvo da bi se na kraju izliječili - kazala je Anđela.

Suma koju ponekad mora da izdvoji, kaže Anđela nije mala.

- Ako pođemo od toga da je običan pregled u privatnoj zdravstvenoj ustanovi od 20-ak eura, pa vi ocijenite koja je to suma na kraju godine - dodaje Anđela.

Da građani masovno koriste zdravstvene usluge privatnih ordinacija i laboratorija govori podatak dostupan na sajtu poreske uprave. Samo jedan lanac klinika i laboratorija 2021. ostvario je dobit od više od 3 mil EUR, što je čak 10 puta više u odnosu na 2020.

U drugoj klinici koja posluje na primorju i u centralnom dijelu Crne Gore kažu da polovina tamošnjih građana koristi usluge privatnika.


- Prosječno između 200 i 300 pregleda uradimo dnevno, i plus laboratorijske usluge, to bude oko 15.000 usluga medicinskih mjesečno, odnosno 100.000 medicinskih usluga godišnje - kazao je Rade Kaluđerović.

Kaluđerović kaže da usluge privatnih klinika ne traže samo građani sa dubokim džepom.

- Osim dobrostojećih ljudi, kod nas dolaze i oni koji nijesu dobrostojeći - dodao je Kaluđerović.

Građani kažu da su i pored toga što idu kod privatnika, zadovoljni uslugom u državnim zdravstvenim ustanovama.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da u ovom tenutku nemaju podatke o broju privatnih klinika i laboratorija koje posluju u Crnoj Gori. Navode da je u toku izrada registra privatnih zdravstvenih ustanova.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.