NavMenu

Bez saglasnosti da Uniprom dobije koncesiju za eksploataciju ukrasnog kamena u Andrijevici

Izvor: Vijesti Petak, 30.09.2022. 10:48
Komentari
Podeli
(Foto: Don Pablo/shutterstock.com)
Vlada je odložila usvajanje Informacije o realizaciji konkursa za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju ukrasnog kamena Žoljevic, u opštini Andrijevica s Predlogom odluke o dodjeli koncesije i Predlogom ugovora o koncesiji.

Ta tačka je bila na dnevnom redu, ali posle intervencije pojedinih članova Vlade nije usvojena, već će biti razmatrana na narednoj sjednici.

Predstavnik Ministrstva kapitalnih investicija Petar Odžić kazao je da je dužina trajanja koncesije trideset godina i da se radi o ukrasnom kamenu, te da je jedini ponuđač bila kompanija Uniprom metali, koja je dobila maksimalan broj bodova na konkursu.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić tražio je da se ova tačka detaljnije sagleda, kako bi dobile sve neophodne informacije, da bi se nakon toga donijela odluka.

On je istakao da se ne slaže da se ovakvi resursi daju na 30 godina, te da će izuzeti mišljenje ako tačka ostane na dnevnom redu.

- U Crnoj Gori nema tendera, posebno ovakvih, koji nisu podijeljeni - rekao je Šćekić.

Premijer Dritan Abazović istakao je da Vlada nema ništa protiv kompanije Uniprom ali je takođe tražio dodatne infromacije u vezi ovog projekta.

On je zahtijevao od Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) da za sljedeću sjednicu pripremi dokumentaciju za ovu, ali i prethodne koncesije koje su dodjeljivane.

Ministar odbrane Raško Konjević tražio je od MKI da dostavi detaljnu imformaciju i kako je bivši predsjednik opštine Budva Marko Carević dobio koncesiju za kamenolom.


Ministarka Ana Novaković Đurović kazala je i da kamenolom nema ekološku saglasnost, te da bi ona takođe ostala uzdržana da se danas glasalo o koncesiji.

Ministar pravde Marko Kovač je tražio da se izvrši ekonomsko-pravna analiza jer se radi o vrijednom resursu.

On je pozvao članove Vlade da "zastupaju državni interes, a ne interes bilo koje privatne kompanije".

- Imajmo prema svima iste aršine, ali nemojmo da se ponašamo kao advokati privatnih kompanija.

Odžić je raspravu o ovoj temi nazvao "političkom predstavom za javnost".

- Imamo 54 koncesije a pravi se polemika samo oko jednog koncesionara gdje imamo jasno definisane rokove i potpuno ispravan sproveden tender, moramo voditi računa da ćemo dobiti tužbu ako prekoračimo rokove - kazao je on.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.