NavMenu

Aerodromi Crne Gore u projektu "On Cloud Nine"

Izvor: eKapija Petak, 30.09.2022. 07:10
Komentari
Podeli
(Foto: Aerodromi Crne Gore)
Aerodromi Crne Gore predstavili su rezultate IPA projekta "On Cloud Nine" koji se relizuje sa partnerima iz Italije i Albanije - vodeći partner je Aerodrom Pulja, regija Molise i Agencija za civilno vazduhoplovstvo Albanije. Riječ je o prvom prekograničnom projektu koji se finansira iz IPA fondova u kom učestvuju ACG.

Projekt menadžer i šef komercijalne službe Aerodroma Podgorica, Miloš Janković objasnio je da je projekat realizovan kroz IPA komponentu Prekogranična saradnja (CBC - Cross-border Cooperation).

- Svi učesnici u projektu pokazali su agilnost s obzirom na izazove koje nije bilo moguće planirati poput pandemije Covid 19 i posljedične krize u avio industriji na svjetskom nivou. Primarni cilj projekta bio je integrisanje i poboljšanje usluga prevoza putnika i povećanje dostupnosti u jadranskoj oblasti. Međutim, pandemija koronavirusa početkom 2020. godine, zatim obustava avio-saobraćaja i kriza u avio-industriji nametnula je drugačije prioritete. Usljed toga, projektni zadaci su se mijenjali ali ne i ciljevi projekta - kazao je Janković na završnoj konferenciji za medije u Podgorici.

On je rekao da je, shodno tome, na prijedlog vodećeg partnera, Aerodroma Pulja dogovoreno da se aktivnosti preusmjere na rješavanje izazova prilikom suočavanja sa pandemijom.

- Tako su Aerodromi Crne Gore, u sklopu ovoga projekta, nabavili dva automobila koja su namijenjena za transport Covid pacijenata, kao i vrijednu medicinsku opremu - naveo je Janković.

Ukupna vrijednost budžeta na nivou projekta je oko 1,1 mil EUR. Od toga, Aerodromi Crne Gore su učestvovali sa oko 144.000 EUR.

- Važno je naglasiti da je 85% ovih troškova finansirala Evropska unija, pri čemu je kontrolor svih troškova Ministarstvo finansija, odnosno Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći i Direkcija za I nivo kontrole, kojima zahvaljujemo na saradnji i razumijevanju. Aerodromi Crne Gore izuzetno su zahvalni i kolegama iz Kancelarije za evropske integracije koji su pratili implementaciju projekta - napomenuo je Janković.

Da je projekat, kog Aerodromi Crne Gore realizuju iz trilateralnog programa Italija - Albanija - Crna Gora bio izuzetno izazovan, posebno u svijetlu pandemije Covid 19, ocijenila je načelnica Direkcije za I nivo kontrole, Kana Tomašević.

- Međutim, sada kada ga privodimo kraju, možemo reći da smo uspjeli da se suočimo sa izazovima i zajedničkim radom svih institucija doprinesemo razvoju i poboljšanju kvaliteta novih prekograničnih, održivih i integrisanih mogućnosti za transport putnika - navela je Tomašević.

IPA komponenta "Prekogranična saradnja (CBC - Cross-border Cooperation)", kako je objasnila, pomaže stanovništvu u pograničnim oblastima u promovisanju održivog privrednog i društvenog razvoja, uz zajedničke napore pri rešavanju zajedničkih problema, obezbjeđuje efikasne i sigurne granice i promoviše zajedničke akcije u koje su uklјučeni lokalni učesnici iz pograničnih oblasti.

- Osim što našim građanima sasvim izvjesno donosi nove značajne dobrobiti, sprovođenje projekata dodatno nas približava evropskim vrijednostima i standardima i unapređuje kapacitete crnogorskih institucija i korisnika - navela je Tomašević.

Ministarstvo finansija i Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći imaju ulogu kontrolnog tijela, i, kako je naglasila, pouzdan su partner tokom implementacije projekta.

- Dobra saradnja i komunikacija korisnika sa kontrolorima izuzetno je važna i dvostran je proces - naglasila je ona.

Tomašević je podsjetila da je Crna Gora, iako najmanja država u regionu, u prethodnom periodu sprovela značajan broj prekograničnih projekata, što, kako kaže, potvrđuje da valjano koristimo raspoložive administrativne kapacitete i mogućnosti koje ovi programi pružaju.

- Na ovaj način aktivno doprinosimo stvaranju stabilnog i prosperitetnog regiona. Iz tog razloga, nadam se da će se saradnja nastaviti kroz neke nove projekte i da će Aerodromi Crne Gore i u budućnosti aktivno učestvovati u novim programima - zaključila je ona.

U tom kontekstu, Aerodromi Crne Gore su sa kolegama već uključeni u novi projekat pod nazivom Solar čiji je cilj smanjenje emisije štetnih gasova i osnaživanje tzv. zelene politike u avijaciji.

Da će Evropska unija u budućnosti, kroz projekte koji se finansiraju iz IPA fondova, prioritetno posvetiti saobraćaju, potvrdio je Antonio Agrosi iz Zajedničkog sekreterijata, Interreg IPA.

- Cilj predstojećih projekata je bolja povezanost područja južne obale Jadrana i unapređenja mobilnosti unutar ovog područja. A ključna riječ u ovom sektoru je intermodalnost. Ono što očekujemo da postignemo su integrisanost, održivost i pojačana mobilnost. Fokusiraćemo se na pristup trans-evropskim mrežama i na povezivanje priobalnog područja sa unutrašnjošću - zaključio je on.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.