NavMenu

Pandemija ukazala na važnost postojanja domaće proizvodne djelatnosti - Proizvodi MI Goranović na tržištima zemalja regiona, Skandinavije i Luksemburga

Izvor: Mina Ponedjeljak, 24.01.2022. 07:56
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Pandemija je pokazala važnost proizvodnih aktivnosti, zbog čega je potrebno raditi na kreiranju uslova koji će smanjiti uvoznu zavisnost, ocijenio je osnivač i izvršni direktor Industrije mesa Goranović, Đorđije Goranović.

- Nadam se da će se u narednom periodu sistemski raditi na podsticanju proizvodne djelatnosti kroz podršku postojećim proizvođačima i motivisanje novih proizvođača da se počnu baviti proizvodnjom - rekao je Goranović u intervjuu Glasniku Privredne komore (PKCG).

On smatra da je potrebno raditi na kreiranju uslova koji će smanjiti uvoznu zavisnost.

- Da bi se to ostvarilo, mora se raditi i na razvoju konkurentnosti na lokalnom nivou i omogućavanju "predvidivosti" u smislu da će primarni proizvođači imati garanciju plasmana svojih proizvoda - kazao je Goranović.

Pandemija je, kako je naveo, negativno uticala na poslovanje i njihove kompanije, kao i na većinu kompanija kako u Crnoj Gori, tako i u svijetu.

- Prošlogodišnja ljetnja sezona je bila mnogo bolja nego prethodna, ali prihodi još nijesu na nivou od prije pandemije. Uticaj pandemije na ugostiteljski i turistički sektor direktno se odražava na poslovanje naše kompanije. Trudimo se da se što bolje prilagodimo datim okolnostima i nadamo se boljim vremenima kada će se privreda oporaviti od pandemije i nastaviti, nadamo se, još snažniji razvoj - rekao je Goranović.

On je, govoreći o planovima kompanije i očekivanjima od ekonomskih kretanja u ovoj godini, kazao da se nadaju da će ova godina donijeti stabilniju epidemijsku situaciju, što će rezultirati stabilizacijom tržišta i boljim ambijentom za poslovanje.

- Nadamo se da ćemo se vratiti u period prije pandemije u kojem se možemo fokusirati na nove kanale distribucije. Nažalost, prethodni period, pod snažnim uticajem pandemije, napravio je velike poremećaje i na domaćem i na izvoznim tržištima - rekao je Goranović.

Došlo je do, kako je kazao, velikog rasta cijena inputa za proizvodnju, prvenstveno energenata.

- Očekujem da će u ovoj godini doći do stabilizacije što će stvoriti preduslove za normalan rad - dodao je Goranović.

On je podsjetio da je Industrija mesa Goranović počela da radi 1986. godine kada je otvoren njihov prvi maloprodajni objekat u Nikšiću.

- Od tada do danas, prešli smo dinamičan put i razvili se u jednu od vodećih crnogorskih kompanija u oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda - rekao je Goranović.

On je precizirao da kompaniju trenutno čine tehnološki moderna i higijenski strogo kontrolisana fabrika za proizvodnju mesnih prerađevina koja je puštena u rad 2001. godine, zatim moderna i automatizovana klanica opremljena prema najzahtjevnijim tehnološkim i higijenskim standardima za pripremu i distribuciju svježeg mesa, a koja posjeduje tri savremene linije za jagnjeće, goveđe i svinjsko meso, puštena u rad 2011. godine, kao i dva maloprodajna objekta.

U toj kompaniji se od 2008. godine implementiraju najpriznatiji svjetski sistemi i standardi (HACCP sistem i standardi ISO 9001/2015 i ISO 22000/2018).

- Od 2017. godine imamo evropski izvozni broj za oba naša proizvodna objekta, što su bitni preduslovi za izvoz u EU, ali i neka od tržišta regiona. Od početka poslovanja održavamo kontinuitet u modernizaciji opreme, uvođenju novih tehnologija i proširenju kapaciteta. Trudili smo da pandemija ne poremeti taj kontinuitet - rekao je Goranović.

Prethodnih godina, proizvodni kapaciteti za proizvodnju fermentisanih kobasica i suvih komadnih mesa povećani su 100% i u kompaniji vjeruju da su prema svim standardima spremni za evropsko tržište.

- Za sada izvozimo na tržišta Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i teritorije Kosova, a izvoz je krenuo i prema Skandinaviji i Luksemburgu. Očekujemo da će se sa poboljšanjem zdravstvene situacije krenuti intenzivnije izvozne aktivnosti - naveo je Goranović.

On je ocijenio da su izvozne aktivnosti veoma bitne za sve kompanije, a od njih će posebnu korist imati kompanije koje se i sada fokusiraju na kvalitet svojih proizvoda i ispunjavanje visokih evropskih standarda i koje će spremno dočekati ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

Goranović je, na pitanje kako se kompanija prilagođava digitalnoj transformaciji i ozelenjavanju ekonomije, odgovorio da je poštovanje ekoloških principa jedan od važnih aspekata njihovog poslovanja.

- Naša kompanija izdvaja značajna finansijska sredstva za savremenu tehnologiju, a dio nje su i moderna postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda proizvedena od najprestižnijih kompanija. Cjelokupno poslovanje kompanije bazirano je na upotrebi ekoloških energenata, usljed čega je emisija ugljen-dioksida u granicama standarda Evropske unije - precizirao je Goranović.

Sve to, kako je kazao, pored ostalih ulaganja, rezultiralo je činjenicom da rad fabrika Industrije mesa Goranović ne generiše negativne efekte na životnu sredinu.

- U pogledu digitalne transformacije, i tu se trudimo da pratimo savremene tendencije i budemo u korak sa vremenom u kojem digitalizacija postaje jedan od glavnih aspekata poslovanja - dodao je Goranović.

On je naveo da je, pored svih nagrada i priznanja dodijeljenih kompaniji, a koje im mnogo znače, posebno priznanje za poslovna dostignuća stiglo krajem 2019. godine, kada je u istraživanju o percepciji domaćih brendova koji se bave proizvodnjom hrane, koje je sprovela agencija IPSOS, prema mišljenju ispitanika kompanija "Goranović" zauzela prvo mjesto.

- Zadovoljstvo potrošača najbolja je ocjena rada jedne kompanije, a naši potrošači nas svojom lojalnošću decenijama nagrađuju najvišom ocjenom - zaključio je Goranović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.