NavMenu

Jačanje konkurentnosti privatnog sektora prioritet EBRD u narednom periodu

Izvor: eKapija Srijeda, 24.11.2021. 09:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)Ilustracija
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razvija snažan partnerski odnos sa institucija i privatnim sektorom u Crnoj Gori, poručio je šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori Remon Zakaria tokom sastanka sa guvernerom Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radojem Žugićem.

- Ključni prioriteti u narednom periodu će biti jačanje konkurentnosti privatnog sektora i podrška tranziciji ka zelenoj ekonomiji - kazao je Zakaria.

Žugić je upoznao Zakaria i njegove saradnike sa stanjem u bankarskom sektoru, sa posebnim osvrtom na rezultate nedavno sprovedenog procesa Procjene kvaliteta aktive (AQR). On je naveo da je bankarski sistem i u uslovima pandemije ostao stabilan, otporan i visoko likvidan, zahvaljujući efektima 10 paketa mjera koje je CBCG sprovodila na planu očuvanja finansijske stabilnosti, a koje su međunarodne finansijske institucije, posebno MMF i ECB, ocijenile adekvatnim i pravovremenim.

Žugić je šefa kancelarije EBRD-a informisao i o prioritetima CBCG u narednom periodu.

- Modernizacija platnog prometa, digitalizacija i uvođenje sistema instant plaćanja, kao i projekti vezani za zelenu ekonomiju su prioriteti u narednom periodu - istakao je Žugić.

Na sastanku je bilo riječi i osnivanju Kreditno-garantnog fonda kao nezavisne javne institucije, koji je ušao u drugu fazu. Žugić je istakao da je Kreditno-garantni fond važan segment za pružanje podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, posebno u uslovima Covid krize, dok je Zakaria naglasio važnost podrške CBCG u osnivanju KGF-a.

- Kreditno-garantni fond je neophodan, jer će omogućiti finansijskim institucijama da povećaju svoje kreditne kapacitete i olakšaju pristup finansijama, posebno preduzetnicima i mikro, malim i srednjim preduzećima pogođenim pandemijom Covid-19 - rekao je Zakaria.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.