NavMenu

Zabilježen rast prometa na Montenegroberzi - Realizovane 33 transakcije, vrijednost više od 300.000 EUR

Izvor: Mina Nedjelja, 17.10.2021. 11:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Pad indeksa i značajno veći promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na sedam odsto.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je 1,5% na 769,07 poena, dok je MONEX oslabio nešto više od jedan odsto na 11.093,89 bodova.

Promet, realizovan kroz 33 transakcije, porastao je na sedmičnom nivou 8,2 puta na 302,99 hiljada EUR, a najveći udio u njemu imale su akcije Jugopetrola. U ponedjeljak je na berzi prodato 17,56 hiljada dionica Jugopetrola ili 0,38%, za 184,73 hiljade EUR.

Prema podacima Centralnog klirinškog depozitarnog društva, 54,35% akcija Jugopetrola posjeduje Hellenic Petroleum, dok su vlasnici 9,25% udjela skriveni iza EK-NLB računa. Iza EK-Zbirnog kastodi računa 1 i CK-Zbirnog kastodi računa 1 skriveni su vlasnici 8,34%, odnosno 3,43% akcija Jugopetrola, dok Radoslav Tomić iz Beograda ima 2,92%. Iza NM-Zbirnog kastodi računa 8 skriveni su vlasnici 2,09 odsto akcija Jugopetrola, a iza EK-Zbirnog kastodi računa 2 njih 1,08 odsto. Ostali dioničari imaju manje od jedan odsto udjela u kompaniji.

Gubitke su na Montenegroberzi ove sedmice zabilježile dionice Crnogorskog elektroprenosnog sistema 6,5% na 80,1 cent, Crnogorskog Telekoma četiri odsto na 1,2 EUR, a Hotelske grupe Budvanska rivijera 3,6% na 5,3 EUR. Rasle su akcije kompanije Industriaimport-Industriaimpex i Elektroprivrede (EPCG) po 1,6% na 16 EUR, odnosno 3,25 EUR.

Trgovano je i akcijama Jugopetrola i Instituta Simo Milošević, koje su u petak koštale 10,55 EUR, odnsno 26,69 EUR, dok su dionice Luke Kotor sedmicu završile na 4,5 EUR. Akcije Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje u petak su koštale 40 centi, Zetatransa 95 centi, Instituta za crnu metalurgiju 50 centi i Plantaža 12,04 centa.

Trgovano je i dionicama fondova, čiji je promet ove sedmice iznosio 780 EUR. Trgovano je akcijama Trenda, koje su sedmicu završile na 5,2 centa.

MMF je u novim oktobarskim prognozama snizio procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na sedam odsto, iako je u aprilu predviđao rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od devet odsto.

MMF je prognozirao da bi BDP u narednoj godini trebalo da ojača 5,6%

Prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, državni dug, bez depozita, na kraju avgusta je iznosio 4,05 mlrd EUR, odnosno, 87,37% BDP-a.

U Ministarstvu procjenjuju da će dug u narednom periodu u apsolutnom iznosu i dalje padati, kao i njegovo učešće u BDP-u. To je prvi put da je zaduženje države u nominalnom padu od nezavisnosti 2006. godine.

- S obzirom da preliminarne procjene pokazuju da imamo znatno veći rast BDP-a od projektovanog za ovu godinu, a tek predstoje podaci za treći i četvrti kvartal ove godine, izvjesno je da će se ostvariti i značajno bolji rezultat u smanjenju duga države - rekli su iz Ministarstva.


Kolegijum DRI, kojim je rukovodio predsjednik Senata Milan Dabović, uradio je finansijsku i reviziju pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu.

- Finansijskom revizijom utvrđeno je da ostale prihode u Predlogu zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu treba uvećati u iznosu od 76,86 hiljada EUR, za isti iznos smanjiti primitke od prodaje imovine i korigovati gotovinski deficit, tako da iznosi 426,08 mil EUR - navodi se u izvještaju.

Istovremeno, revizijom je utvrđeno da je potrebno umanjiti neto povećanje neizmirenih obaveza u iznosu od 89,15 hiljada EUR i shodno tome, koriguje se modifikovani gotovinski deficit na iznos 440,24 mil EUR.

- Ministarstvo finansija i socijalnog staranja - Državni trezor nije u potpunosti uskladilo vođenje Glavne knjige trezora sa Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština - rekil su iz DRI-a.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.