NavMenu

Kako da uredite dom u šabi šik stilu

Izvor: Novosti Srijeda, 22.09.2021. 08:07
Komentari
Podeli
Nježan, romantičan, pastelan, mek, ušuškan, ženstven i zavodljiv, riječi su koje opisuju šabi šik stil.

Ne, nije riječ ni o čemu pohabanom i otrcanom, iako originalno šabi (shabby na engleskom) znači upravo to. No, kada mu dodate riječ šik, dobijate veoma popularan pravac u uređenju eneterijera koji je sve osim ofucan.

Još jedna riječ, nostalgija, prati šabi šik, jer ovaj stil podsjeća na neka ljepša vremena, domove naših baka i ćoškove u kojima je mir pronalazio naš deka, uz ritmičan zvuk stolice na ljuljanje. Upravo dah starine trebalo bi da udahnete vašem namještaju ukoliko želite da ga prilagodite ovom stilu.

Skinite šmirglom malo farbe sa ćoškova regala, rukohvata na foteljama, fioka, dodajte im boju po želji, pa i nju malčice neravnomerno uklonite, istanjite kožu na namještaju od tog materijala. Naravno, sve ovo se odnosi na to ako imate nov namještaj.

U slučaju da nemate, još ćete bolje finansijski proći, jer već "gotov" šabi šik proizvod možete pronaći na buvljaku ili u starinarnici, bez potrebe da ga sami obrađujete. Na ovim mjestima znatiželja će vas sigurno lako dovesti do nekog lijepog, starinskog ogledala, lampe ili kredenca, koji će baš kako treba "čučnuti" u vaš životni prostor.

Kada ih smjestite, obratite pažnju i na rasvjetu - trebalo bi da bude blaža, poput one iz svijećnjaka, ukrasnih svijeća ili "rasuta" po kristalčićima velikog, romantičnog lustera. Baš kao u zamku...

Svijetle, nježne, bijele, oker ili pastelne boje krase ovaj stil, sve one sa prefiksom "svijetlo": roze, plave, zelene, sive, "razbijene" nijansom svježe nane, nalaze se svuda, od zidova do namještaja. Zidovima, doduše, pristaju i tapete cvjetnog dezena, debljeg ili tanjeg materijala, a isti motiv čest je i na šoljicama za kafu, tako ljupko naherenim na ekserčićima vaše stare/nove police za suđe. Drvene, razumije se.

Drvo je glavni saveznik šabi šika, jer se neki grublji, vještački materijali teško mogu zamisliti u njegovom okruženju.

Čak i emajlirana kada za kupanje u prisustvu drvenih merdevina deluje mekše i nježnije, pogotovo ako je smještena ispod, takođe drvenih, ispusta na prozoru. Na njih postavite saksiju sa cvijećem i, bez potrebe da žmurite, sanjajte snove, vazdušaste, sjajne i magične poput svjetlucavih balončića pjene za kupanje, u koje ste utonuli.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.