NavMenu

Državni dug na kraju juna iznosio 4,08 mlrd EUR

Izvor: Mina Nedjelja, 12.09.2021. 12:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/moerschy)Ilustracija
Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju juna ove godine iznosio je 4,08 mlrd EUR ili 87,98% bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

- Tokom drugog kvartala ove godine došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na drugo prošlogodišnje tromjesečje, prije svega usljed otplate državnih zapisa u iznosu od 15 mil EUR - navodi se u izvještaju o državnom dugu objavljenom na sajtu Ministarstva.

Ukupan državni dug sa depozitima na kraju juna je iznosio 3,65 mlrd EUR ili 78,73% BDP-a.

- Spoljni dug iznosio je 3,65 mlrd EUR, odnosno 78,78% BDP-a, dok je unutrašnji bio 426,63 mil EUR, odnosno 9,2% BDP-a. Depoziti su na kraju juna iznosili 428,81 mil EUR, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost 57,26 mil EUR ili 9,25% BDP-a - precizira se u izvještaju.

Iz Ministarstva su rekli da je u drugom kvartalu povučeno ukupno 55,62 mil EUR, od čega se 30 miliona odnosi na povlačenje druge tranše po zajmu Evropske komisije (EK), a 15,23 mil EUR na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo.

- Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, razvoja poljoprivrede, reforme poreske administracije, unapređenja putne infrastrukture, nabavku vojne opreme i slično u toku drugog kvartala ove godine povučeno je oko 10,39 mil EUR - rekli su iz Ministarstva.

Tokom drugog kvartala nije bilo zaključenja kreditnih aranžmana.

- Tokom drugog tromjesečja realizovana je otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 64,19 mil EUR, od čega se 28,04 mil EUR odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 36,15 mil EUR - pokazuju podaci Ministarstva.

Iz Ministarstva su dodali da je u istom periodu otplaćena i kamata u iznosu od 34,75 mil EUR, od čega otplata domaće kamate iznosi 6,5 miliona, a ino kamate 28,24 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.